Pääkirjoitus: Lehdistönvapaus on demokratian ydinarvo

Tänään vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden päivää.

"Lehdistönvapaus on demokratian ydinarvo", sanomalehti Keskisuomalainen kirjoittaa keskiviikon pikapääkirjoituksessaan. Tänään vietetään kansainvälistä lehdistönvapauden päivää.

Teemapäivä muistuttaa muun muassa hallitusten velvollisuudesta ylläpitää sananvapautta ja nostaa esiin painostuksen ja vainon kohteeksi joutuneita tiedotusvälineitä. Lisäksi tänään muistellaan journalisteja, jotka ovat saaneet surmansa tehdessään työtään.

YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta. Lehdistönvapauden päivää vietetään 3. toukokuuta. Samana päivänä vuonna 1991 Namibiassa hyväksyttiin niin sanottu Windhoekin julistus, joka puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä.

"Vapaan ja luotettavan tiedonkulun merkitys on demokratioiden historiassa suuri. Ilman moniarvoista lehdistöä ja mediaa demokratia ei voi toimia", Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa todetaan. Silti samaan aikaan lehdistönvapaus on monissa maissa heikossa tilassa tai jopa uhattuna, kun vallanpitäjä pyrkii ottamaan median haltuunsa.

Keskisuomalaisen pääkirjoitussivulle pääset tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.