Pääministeri Sipilä: Sotaharjoitus pöydällä joulukuussa

"Harvemmin valmistelussa olevista asioista tiedotetaan, mutta en näe tässä suurta ongelmaa."

Kohua aiheuttaneen mittavan sotaharjoituksen valmistelut ovat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan alkuvaiheessa. Harjoituksesta käydään Sipilän mukaan joulukuussa keskustelu presidentti Sauli Niinistön johdolla kokoontuvassa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Sipilän mukaan valiokunta käy kokouksessaan joulukuussa läpi kansainväliset harjoitukset koskien ensi vuotta ja aikaa siitä eteenpäin.

– Tämä harjoitus on tuossa listassa joulukuussa, kun asiaa käsitellään tp-utvassa, Sipilä sanoi keskiviikkona eduskunnassa.

Hänen mukaansa asia käydään läpi normaalissa järjestyksessä ja päätöksistä informoidaan eduskuntaa.

Harjoitusta esillä pitänyt puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on todennut, että se voitaisiin pitää aikaisintaan vuonna 2020. Niinistö on toistanut ehdotuksensa Suomessa pidettävästä kansainvälisestä harjoituksesta useaan otteeseen syksyn aikana viitaten Ruotsin syyskuussa järjestämän Aurora-harjoitukseen.

– Sinänsä tämä on meidän puolustuspoliittisen selonteon mukaista. Kansainvälistä harjoittelutoimintaa tullaan lisäämään ja sen tarve on kasvanut. Se on yhteisesti hyväksytty linjaus. Juuri tätä harjoitusta ja sen sisältöä ei ole vielä hyväksytty, mutta ei sitä vielä tarvitsekaan tässä vaiheessa hyväksyä. Kerkeämme hyvin joulukuussa käydä sitten senkin läpi, Sipilä sanoi.

"Linjausten mukainen"

Puolustusministeri Niinistö kertoi tiistaina esittäneensä Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain ministeritapaamisessa puolustusministeri James Mattisille kutsun osallistua tulevaan pääsotaharjoitukseen vuonna 2020 tai 2021. Niinistön mukaan Mattis oli ”kommentoinut asiaa positiivisesti”.

Lehdistötilaisuudessa neuvottelujen jälkeen puolustusministeri tarkensi, ettei mitään virallisia osallistumispyyntöjä ole lähetetty mutta Niinistö kertoi ”tunnustelleensa” asiaa Helsingissä olleiden muiden Pohjois-Euroopan puolustusministereiden kanssa.

– Ei se nyt tavatonta ole, että semmoisia keskusteluja käydään, siinä vaiheessa kun asioita valmistellaan, kun se on yhteisen linjauksen mukainen, niin kuin tässäkin tapauksessa, Sipilä sanoi kysyttäessä tunnusteluista harjoituksen osallistumiseen.

Viime päivinä harjoituksen tiimoilta ja puolustusministeri Niinistön lausunnoista on sadellut oppositiosta kritiikkiä. 

– Harvemmin valmistelussa olevista asioista tiedotetaan, mutta en minä tässä näe mitään suurta ongelmaa. Tämä on kuitenkin puolustuspoliittisen selonteon linjausten mukainen. Yhteisen linjauksen mukainen, että tätä toimintaa me tarvitaan lisää. En näe tässä mitään suurta kysymystä, koska sisällöt ovat vielä auki ja niistä tullaan päättämään prosessin mukaisesti, Sipilä vastasi kysyttäessä puolustusministeri Niinistön toimista.

Puolustusministeri Niinistö kutsui USA:n sotaharjoitukseen – Mattis ei heti vastannut

Presidentti ja puolustusministeri keskustelevat tänään sotaharjoitusaikeesta

Yhdysvaltain puolustusministeri Mattis vierailee Suomessa – tapaa presidentti Niinistön

Uusimmat

Kotimaa

Lähihoitajaksi voi vielä keväällä päästä ilman soveltuvuuskoetta – kaikki oppilaitokset eivät ota kokeita käyttöön

Suomi jarruttaa Euroopasta vietävän tiedusteluteknologian tehokkaampaa valvontaa

Turvapaikanhakija ei tiennyt juristiaan oikeustaistelun aikana – Abraham kertoo joutuneensa pakkopalautetuksi hengenvaaraan väärällä nimellä

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.