"Pääministerin ei pidä olla suurimmasta puolueesta"

Keskustan puheenjohtajaehdokkaista kolme katsoo, että ensi eduskuntavaalien jälkeen suurimman puolueen puheenjohtajasta ei tule välttämättä pääministeriä.

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen, elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mielestä hallitusneuvottelut ja ohjelmakysymykset ratkaisevat, millainen hallitus syntyy.

Kuopiossa pidetyssä puheenjohtajaehdokkaiden kenttäkierroksen aloitustilaisuudessa nelikolta kysyttiin, olisiko suurin puolue pääministeripuolue, jos esimerkiksi SDP saisi vaaleissa 52 paikkaa, kokoomus 51 paikkaa, keskusta 48 paikkaa ja eduskunnassa olisi selkeä ei-sosialistinen enemmistö.

Väyrynen ja Pekkarinen huomauttivat, että perustuslaki määrää vain, että suurin puolue lähtee johtamaan neuvotteluja. Myös Kiviniemen mielestä ohjelma ratkaisee.

Timo Kauniston mielestä poliittisen luottamuksen kannalta olisi tärkeää pitää kiinni siitä, että suurimman puolueen puheenjohtajasta tulee myös pääministeri, jos kerran käydään pääministerivaalit.

Uusimmat

Kotimaa

Valtion omaisuutta on pantu lihoiksi jo aiemmin miljardien edestä – Tuloja on käytetty hankkeisiin ja yleisiin menoihin

Hallitusneuvottelijat vaitonaisia omaisuuden myynnistä: "Eri kausilla toimitaan eri tavoin, se on se periaate"

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Nuoret stressaavat alavalintaa ja iso osa pitää välivuoden – yliopiston suosio säilyy, mutta moni uskoo, että pelkkä koulutus ei takaa töitä

Biseksuaali nainen saa usein kevytkenkäisen leiman: "Ajatellaan helposti, että hän on kiinnostunut enemmän kuin yhdestä ihmisestä"

Rahavääntö jatkuu hallitusneuvotteluissa, seuraavaksi aletaan karsia työryhmissä tehtyjä ehdotuksia

Kesäsää katoaa, lämpö putoaa alle ajankohdan keskiarvon

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Ylöjärvellä syttynyt hallipalo näkyi liekkimerenä Tampereen keskustaan saakka

Lastensuojeluyksikössä Mänttä-Vilppulassa syttyi tulipalo, ohjaaja sai pelastettua kaikki lapset ulos –  "Evakuointi onnistui häneltä todella hyvin", palomestari kehuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.