Pääsiäisruuhkat ovat pahimmillaan kiirastorstaina iltapäivällä – 34,5 metrisen superrekan ohittaminen vaatii noin 1,5 kilometrin näkyvyyden

Suomen teillä riittää tulevina päivänä vipinää, kun monet ajelevat pääsiäisen viettoon eri puolille Suomea.

Pääsiäisen menoliikenteen suurimmat ruuhkat ajoittuvat kiirastorstaille kello 13–19 välille, arvioi ITM Finlandin tieliikennekeskus.

Vilkas menoliikenne jatkunee vielä perjantaina 9–14 välisenä aikana. Paluuliikenteen ruuhkaisimmaksi päiväksi taas ennustetaan toista pääsiäispäivää ja aikaväliä 12–20.

– Autoja on huomattavasti enemmän liikenteessä kuin hiihtolomien meno- ja paluuliikenteessä. Liikenne jonoutuu paikoin ja nopeudet laskevat, kertoo ITM Finlandin liikenteenohjauksen yksikön päällikkö Mika Jaatinen.

Ajomatkaan kannattaakin varata aikaa, sillä ruuhkautuneilla teillä ei pääse välttämättä ajamaan kesänopeuksien sallimaa maksiminopeutta. Kesänopeusrajoitukset ovat pääsiäisen aikaan voimassa koko maassa.

Kiireetön ajoaikataulu kannattaa myös siksi, että tauoille on hyvä varata aikaa. Tauko on syytä pitää aina, kun matkanteko alkaa turruttaa, muistuttaa suunnittelija Mia Koski Liikenneturvasta.

Lisäksi reilu turvaväli ja tasainen nopeus ovat turvallisen matkanteon kannalta avainasemassa.

Jos rengasrikko yllättää, tiepalvelumiehet rientävät apuun

Jos pääsiäisliikenteessä joutuu pulaan matkan varrella, on apua tuttuun tapaan saatavilla. Autoliitto järjestää Operaatio Pajunkissan jo viidettäkymmenettä kertaa. Operaatiossa Autoliiton 135 tiepalvelumiestä päivystää tehostetusti pääsiäisliikenteessä. Tiepalvelumiehet ovat valmiudessa lähtemään auttamaan tien päällä ongelmiin joutuneita autoilijoita.

Operaatio Pajunkissan puhelinnumero on Autoliiton yleisen tiepalvelun numero 0200 8080 (1,95e/min + mpm). Perinteisesti Autoliiton tiepalvelua työllistävät erityisesti rengasrikot ja lukkojen avaamiset.

Räntäsateessa ruuhkaisille teille ei tarvitse tänä vuonna lähteä, sillä ainakin menoliikenteessä pääsee matkustamaan auringonpaisteen siivittämänä. Kiirastorstain sääennuste lupaa poutaista ja lämmintä ajokeliä joka puolelle Suomea.

Poliisi kuitenkin korostaa, että hyvästä ajokelistä huolimatta turhia riskejä tulee aina välttää.

Erityisen tarkasti poliisi valvoo pääsiäisliikenteessä nopeuksia ja ajotapoja.

– Valvomme etenkin niitä teitä, joilla liikennemäärät ovat suuria ja joilla on esiintynyt onnettomuuksia. Kiinnitämme totta kai huomiota myös turvalaitteiden käyttöön, turvaväleihin, lasten turvalliseen kuljettamiseen ja ohituksiin, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Superrekkoja ei kannata lähteä ohittamaan

Ohituksissa kannattaa käyttää malttia, korostaa myös vanhempi konstaapeli Tero Kössi Sisä-Suomen poliisista. Rekkoja tekisi mieli usein ohittaa, mutta vilkkaassa liikenteessä se ei välttämättä kannata.

– Ohittamisella ei yleensä voita aikaa ruuhkaisilla teillä, sillä pian edessä on usein uusi rekka, Kössi sanoo.

Erityisen tarkkaan ohittamista kannattaa harkita, jos edessä köröttelee rekka, jonka perässä on pitkä ajoneuvo -merkintä. Kyseiset rekat ovat niin sanottuja superrekkoja, jotka voivat olla jopa 34,5 metriä pitkiä.

Superrekkaa ei Kössin mukaan kannata lähteä ohittamaan, ellei näkyvyys ole poikkeuksellisen pitkä. Tällaisen rekan ohittaminen vaatii noin 1,5 kilometrin näkyvyyden.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .