Pääsotaharjoituksesta linjataan ensi vuonna – presidentti Niinistö: Periaateratkaisu, kyllä vai ei, pitää tehdä ensi kevään aikana

Suomi osallistuu kansainvälisiin harjoituksiin samaan tahtiin kuin tänä vuonna.

Paljon keskustelua herättäneestä suuremmasta pääsotaharjoituksesta on tarkoitus tehdä periaatepäätös ensi keväänä.

Presidentti Sauli Niinistön johdolla oli tänään koolla hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (tp-utva).

Presidentti Niinistön mukaan ensi vuoden harjoitusohjelma oli yksityiskohtaisemmin esille. Lisäksi periaatteellisessa keskustelussa oli mahdollinen mittavampi pääsotaharjoitus 2020-luvun alussa.

– Päästäänkö ensi keväänäkään mihinkään lopulliseen hahmotelmaan, varmasti tätä joudutaan vuosien mittaan vielä kehittämään. Sellainen periaateratkaisu, kyllä vai ei, se varmasti pitää tehdä ensi kevään aikana, Niinistö sanoi tänään.

Tänään tiedotettiin, että hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta linjaa presidentin johdolla suunnitelmista vuoden 2020 tai 2021 kansallisen pääsotaharjoituksen kansainvälisestä ulottuvuudesta ensi vuoden alkupuolella.

Pääsotaharjoitusta esillä pitänyt puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on todennut, että se voitaisiin pitää aikaisintaan vuonna 2020. Puolustusministeri Niinistö on toistanut ehdotuksensa Suomessa pidettävästä kansainvälisestä harjoituksesta useaan otteeseen syksyn aikana viitaten Ruotsin syyskuussa järjestämän Aurora-harjoitukseen.

Puolustusministeri "tunnustellut" osallistumishalukkuutta

Puolustusministeri Niinistö kertoi viime kuussa esittäneensä Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltain ministeritapaamisessa puolustusministeri James Mattisille kutsun osallistua tulevaan pääsotaharjoitukseen vuonna 2020 tai 2021. Puolustusministeri Niinistön mukaan Mattis oli ”kommentoinut asiaa positiivisesti”.

Lehdistötilaisuudessa neuvottelujen jälkeen puolustusministeri tarkensi, ettei mitään virallisia osallistumispyyntöjä ole lähetetty, mutta puolustusministeri Niinistö kertoi ”tunnustelleensa” asiaa Helsingissä olleiden muiden Pohjois-Euroopan puolustusministereiden kanssa.

Mahdollisen harjoituksen tiimoilta ja puolustusministeri Niinistön lausunnoista on sadellut oppositiosta kritiikkiä viime viikkoina.

Ensi vuoden harjoitukset esillä

Tänään kokoontunut hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta päätti myös, että ensi vuonna Suomen osallistuminen kansainvälisiin harjoituksiin pysyy samalla tasolla kuin tänä vuonna. Puolustusministeriö tekee tp-utvan linjauksen mukaan harjoitussuunnitelman, josta se kertoo eduskunnalle ja tiedottaa sen jälkeen julkisuuteen.

Tp-utva linjasi myös, että Suomen osallistumisen vahvistamista Naton koulutus-, neuvonanto- ja tukioperaatiossa Afganistanissa selvitetään.

Lisäksi tp-utva sai katsauksen Lähi-idän tilanteeseen erityisesti Libanonin ja Jemenin viimeaikaisten tapahtumien osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.