Päätoimittaja Mervola: Alexander Stubb kauhoi elämän perusedellytyksiä kultalusikalla

Mervolan mukaan Stubb ei oppinut tietämään mitään suomalaisesta todellisuudesta.

Alexander Stubbin elämänkerta paljastaa, miksi Stubb epäonnistui suomalaisessa politiikassa, kirjoittaa Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola.

Joulunpyhinä Alex-kirjan lukeneen Mervolan mukaan Stubbin nuoruus ennen poliittista uraa oli kaukana suomalaisten todellisesta arjesta. Stubb oli vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa, opiskeli Ranskassa ja Englannissa, jossa hän myös väitteli filosofian tohtoriksi.

– Hän eli aivan sananmukaisesti lahjakkaan voittajapojan elämää, jossa osa elämän perusedellytyksistä oli kauhottu kultalusikalla. Stubb ei kertaakaan kirjassa viittaa rahahuoliin tai huoliin tulevaisuuden toimeentulosta. Hän vain siirtyi haasteista toiseen, Mervola kirjoittaa Huomioita-palstallaan.

Mervolan mukaan Stubbilla ei ollut yhteiskuntapoliittista näkemystä Suomen ja suomalaisten asioista. Hän vertaa 49-vuotiasta Stubbia ikätovereihinsa, joista valtaosa on käynyt kivisemmän tien rakentaessaan työuraa.

– Vaikka olen lähes saman ikäinen kuin Stubb ja myös väitellyt tohtoriksi, elämänpiirimme olivat aivan erilaiset. Nuoruuteni Hankasalmella ei liitänyt kansainvälisissä piireissä ja oma taloudellinen tulevaisuus oli itse rakennettava pala palalta: vaikeus päästä opiskelemaan, opintolaina, työpaikan saanti, asuntolaina...

Päätoimittaja kehuu kirjaa helppolukuiseksi, mutta kritisoi Stubbia myös siitä, että hän vaikenee kirjassa yhteyksistään talouselämän vaikuttajiin.

– Stubb luettelee paljon kavereitaan ja tapaamiaan ihmisiä, mutta ei juurikaan liike-elämämme entisiä tai nykyisiä huippunimiä (Wahlroos, Herlin). Joko hän vaikenee ja haluaa luoda itsestään itsenäisen kuvan tai sitten suhteet olivat pinnallisia.

Lue päätoimittajan Huomioita-palstan kirjoitus kokonaisuudessaan tästä.

Uusimmat

Kotimaa

Ex-poliisipomo Kari Tolvanen virkarikoskäräjillä: "Vasikaksi" paljastuminen johtanut murhiin, tietolähteeni olisi pitänyt rekisteröintiä vitsinä

Juuri nyt: Toinenkin lumivyöryssä Norjassa kadonneista löytyi kuolleena

Nyt se on varmaa: Jämsän seurakunta myi Ainilan leirikeskuksen

Syyttäjä: Oululaisnainen valmisteli poliisin tappamista teräaseella – selvitti osoitteen ja viestitti: "Tapan sut siellä. Pian."

Seksuaalirikoksista ilmoitettiin viime vuonna yhä useammin – tutkimukset eivät tue sitä, että rikokset olisivat lisääntyneet

Teijo Mäkinen Joutsan Vesihuolto Oy:n toimitusjohtajaksi

Selvitys ehdottaa opintotuen tulorajojen nostamista – näin paljon opiskelija saisi tienata lukuvuoden aikana

Kerrostaloasunnon löytäminen ei ollut helppoa musisoivalle Jyllinmaan perheelle, mutta lopulta tärppäsi

Kerrostaloasukkaat avautuvat naapureistaan: raivokkaat aivastukset, plumpsahdukset ja rakastelun äänet kismittävät

Selvitys ehdottaa opintotuen tulorajojen nostamista – yhdeksän opintotukikuukauden raja voisi olla jopa 18  000 euroa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.