Päätoimittaja Mervola: Alexander Stubb kauhoi elämän perusedellytyksiä kultalusikalla

Mervolan mukaan Stubb ei oppinut tietämään mitään suomalaisesta todellisuudesta.

Alexander Stubbin elämänkerta paljastaa, miksi Stubb epäonnistui suomalaisessa politiikassa, kirjoittaa Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola.

Joulunpyhinä Alex-kirjan lukeneen Mervolan mukaan Stubbin nuoruus ennen poliittista uraa oli kaukana suomalaisten todellisesta arjesta. Stubb oli vaihto-opiskelijana Yhdysvalloissa, opiskeli Ranskassa ja Englannissa, jossa hän myös väitteli filosofian tohtoriksi.

– Hän eli aivan sananmukaisesti lahjakkaan voittajapojan elämää, jossa osa elämän perusedellytyksistä oli kauhottu kultalusikalla. Stubb ei kertaakaan kirjassa viittaa rahahuoliin tai huoliin tulevaisuuden toimeentulosta. Hän vain siirtyi haasteista toiseen, Mervola kirjoittaa Huomioita-palstallaan.

Mervolan mukaan Stubbilla ei ollut yhteiskuntapoliittista näkemystä Suomen ja suomalaisten asioista. Hän vertaa 49-vuotiasta Stubbia ikätovereihinsa, joista valtaosa on käynyt kivisemmän tien rakentaessaan työuraa.

– Vaikka olen lähes saman ikäinen kuin Stubb ja myös väitellyt tohtoriksi, elämänpiirimme olivat aivan erilaiset. Nuoruuteni Hankasalmella ei liitänyt kansainvälisissä piireissä ja oma taloudellinen tulevaisuus oli itse rakennettava pala palalta: vaikeus päästä opiskelemaan, opintolaina, työpaikan saanti, asuntolaina...

Päätoimittaja kehuu kirjaa helppolukuiseksi, mutta kritisoi Stubbia myös siitä, että hän vaikenee kirjassa yhteyksistään talouselämän vaikuttajiin.

– Stubb luettelee paljon kavereitaan ja tapaamiaan ihmisiä, mutta ei juurikaan liike-elämämme entisiä tai nykyisiä huippunimiä (Wahlroos, Herlin). Joko hän vaikenee ja haluaa luoda itsestään itsenäisen kuvan tai sitten suhteet olivat pinnallisia.

Lue päätoimittajan Huomioita-palstan kirjoitus kokonaisuudessaan tästä.

Uusimmat

Kotimaa

Poika kiipesi kiukuspäissään talon katolle – palokunta haki nosturiautolla

Koko maakunta on nyt rutikuiva – leikkimökki paloi Kuhmoisissa, Pihtiputaalla tuli uhkasi vanhaa navettaa

Kaleva: Ennen aikojaan lopetetusta ennakkoäänestyksestä rikostutkinta Oulussa

Riitaisassa Konneveden seurakunnassa vaihtuu taas johtaja – uudeksi kirkkoherraksi tulee nyt eläkeläinen Rautalammilta

Isä oli kunnan ensimmäinen johtaja – onko poika viimeinen? Ei, jos Erkki Nikkilältä kysytään

Helsingin risteilykesässä hätyyteltäneen taas ennätyksiä

Siikakeittoa, seremonioita ja seikkailuja labyrintissa – katso kuvasarja Keski-Suomen uusien kansanedustajien ensimmäisestä päivästä

Ely-keskuksen mukaan Kannonkosken Öijanniemen kaava ei turvaa rantojensuojeluohjelman tavoitteita

Kadonneen Erkki Koiviston etsintä jatkuu Jämsässä: "Toistaiseksi mysteeri"

Demokraatti: Pirkka-Pekka Petelius lopettaa Luontoillassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.