Päätoimittaja Mervola: Joutuuko uusi pääministeri vielä kaatamaan Rinteen?

Pääministerin paikalta pakon edessä eronnut Antti Rinne kertoi tiedotustilaisuudessa jatkavansa SDP:n puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen saakka.

Se oli odotettua, mutta Rinteen jatkolause ei ollut odotettu. "Olen käytettävissä tämänkin jälkeen jatkoon", Rinne sanoi tarkentaen sen tarkoittavan tämän hetken tuntoja.

Rinteen sanat tarkoittavat käytännössä sitä, että sosiaalidemokraattien seuraavaksi pääministeriksi valittava henkilö taitaa joutua haastamaan Rinteen ensi kesäkuun 12.-14. päivä Tampere-talossa pidettävässä puoluekokouksessa. Eli SDP:n pääministeri joutuisi haastamaan SDP:n rivikansanedustajan puoluejohtajuudesta. Se olisi ainutlaatuista. Yleensä pääministeri on samalla oman puolueensa puheenjohtaja, sillä kaksipäinen johtamismalli toimii hyvin harvoin poliittisissa puolueissa.

Olisi epätodennäköistä, että Antti Lindtman tai Sanna Marin tulisi niin hyvin Rinteen kanssa toimeen, että tällainen pääministerin ja puoluejohtajan tehtävien eriyttäminen toimisi kunnolla. Eli siis tuleva pääministeri joutuisi kaatamaan Rinteen, jos hän ei tehtävästä suosiolla luovu ensi kesäkuussa.

Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa toisenkin kerran puolueen johtamisesta. Sanat olivat vieläkin tiukemmat. Hän sanoi jatkavansa "SDP:n puheenjohtajana ja kansanedustajana tämän vaalikauden ajan". Voi olla, että puhe oli vielä poliittisen shokin kokeneen ihmisen ajatuksen ohi puhumista. Näin varmasti ainakin SDP:ssä toivotaan, sillä puolueessa tuskin kukaan haluaa tulevan pääministerin ja Rinteen välistä ottelua puolueen johtajan paikasta. Se repisi liikaa sosiaalidemokraatteja.

Kirjoitus on julkaistu päätoimittaja Pekka Mervolan Huomioita-palstalla. Muita palstan juttuja voit lukea täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rinne erostaan: Olen SDP:n puheenjohtaja kesäkuun puoluekokoukseen asti ja käytettävissä tehtävään uudelleen

Onko joku heistä Suomen seuraava pääministeri? – Voiko Antti Lindtman kieltäytyä jälleen?

Rinne jätti eronpyyntönsä presidentti Niinistölle, hallitus jatkaa toimitusministeristönä

Vasemmistoliitto ja vihreät tyytyväisiä hallituspohjaan ja -ohjelmaan

Rinne jatkaa SDP:n puheenjohtajana: "Jos oloni pääministerinä vaarantaa hallitusohjelman, on parempi väistyä"

Sanna Marin: Olen valmis toimimaan pääministerinä, mikäli minua pyydetään tehtävään

Päätoimittaja Mervola: Tulossa neljän nuoren ja yhden vanhemman naisen hallitus

Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen – mediatietojen mukaan pääministeri jättää eronpyyntönsä ennen välikysymystä

HS: Rinne on sopinut audienssin Mäntyniemeen presidentti Niinistön kanssa

Kettu jolkotteli Valtioneuvoston linnan edustalla, kun keskustan johto tapasi Antti Rinteen – katso kuvasarja