Päätoimittaja Mervola: Tässä ovat SDP:n kaksi vaihtoehtoa – puolueen tuki Rinteelle ollut silmiinpistävän vähäistä

Hallituskriisin tilanne selveni illalla kello 19.15 jälkeen, kun keskustan puoluehallituksenkin kanta tuli selväksi. Nyt vain pääministeri Antti Rinteen (sd.) vaihtaminen toiseen sosiaalidemokraattiin riittää keskustalle.

Keskustan eduskuntaryhmä kertoi jo aiemmin illansuussa, että ”keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin mutta puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta”. Eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kokousten jälkeen keskusta nyt vain odottaa, että SDP vaihtaa pääministeriä. Mikään muu hyvitys tai poliittinen kauppa ei keskustalle käy.

SDP:llä on siis kaksi vaihtoehtoa. Hyväksyä, että keskusta sanelee pääministerivaihdoksen ja käytännössä sosiaalidemokraattien puheenjohtajan vaihdoksen hieman myöhemmin.

Tai sitten SDP voi vastata keskustalle, että se ei vaihda pääministeriä. Siinä tilanteessa keskustalaiset äänestäisivät keskiviikon luottamuslauseäänestyksessä pääministeri Rinteen hallituksen luottamusta vastaan ja maan hallitus kaatuu. Hallituksen kaaduttua olisi edessä uudet hallitusneuvottelut tai uudet eduskuntavaalit. SDP voisi ehkä yrittää uuden hallituksen muodostamista, mutta jos se ei onnistuisi, edessä olisivat uudet vaalit.

SDP:ssä Rinteen aseman arviointi vietiin tänä iltana kello 19.30 alkaen puoluehallituksen käsittelyyn. Siinä voi nähdä myös puolueen taktikointia, sillä Rinteen asema on puoluehallituksessa paljon vahvempi kuin eduskuntaryhmässä. SDP:n eduskuntaryhmä on koolla tällä tietoa vasta huomenna aamulla.

Antti Lindtman. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
 

Eduskuntaryhmässä ryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin rooli on merkittävä. Lindtman tai Sanna Marin voisi nousta Rinteen tilalle pääministeriksi, jos SDP haluaa pitää kiinni pääministeripuolueen asemastaan.

Antti Rinne taistelee todennäköisesti juuri nyt asemastaan raivoisasti. Hän tuskin haluaa luovuttaa ellei puoluehallitus ja eduskuntaryhmä häntä siihen pakota. Rinteen saama tuki SDP:ssä on viime viikkoina ollut silmiinpistävän vähäistä. Merkittävät demaripoliitikot eivät ole postikysymyksessä puolustaneet näkyvin lausunnoin Rinnettä.

Rinne on koko ajan ollut SDP:ssä kiistelty hahmo. Hän syrjäytti Seinäjoen puoluekokouksessa 2014 kovalla junttaamisella ja puolueväen mieliin traumaattisesti jäänein ottein Jutta Urpilaisen. Nyt osa puolueväestä voisi mieluusti näyttää Rinteelle ovea, mutta heitäkin ärsyttää toisen puolueen puuttuminen sosiaalidemokraattien johtajakysymykseen.

Lopulta tänä iltana tai huomenna nähdään, kumpi voima voittaa. SDP:n halu olla hallituksessa vai halu päättää itse asioistaan.

”Meidän luottamus on vahvaa viiden puolueen koalitiolle ja tälle hallitusohjelmalle mutta meidän luottamus on horjunut hallituksen toimintakykyyn. Ja toivotaan, että sosiaalidemokraatit nyt palauttavat sen”, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi keskustan puoluehallituksen jälkeen. Keskusta pelaa nyt kovaa. Jos SDP ei taivu, sekin otti uusien vaalien riskin heiveröisellä 11 prosentin kannatuksella.

Nyt kaikki odottavat SDP:n vastauksia. Niiden pitäisi tulla tänä iltana tai huomenna aamupäivän aikaan.

Kirjoitus on julkaistu päätoimittaja Pekka Mervolan Huomioita-palstalla. Muita palstan juttuja voit lukea täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Professori: Jos Antti Rinne ei ymmärrä nyt luopua, iskee hän päätä seinään kuin Jukolan Jussi

Pikapääkirjoitus: Keskusta jatkoi Antti Rinteen lähtölaskentaa

Päätoimittaja Mervola: Poliittinen peli käy ylikierroksilla – keskusta yllätti tänään kovuudellaan

Onko joku heistä Suomen seuraava pääministeri? – Voiko Antti Lindtman kieltäytyä jälleen?