Päätoimittaja Mervola: Tulossa neljän nuoren ja yhden vanhemman naisen hallitus

Antti Rinteen kaatuminen nostaa SDP:n pääministeriksi todennäköisesti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin, 37, tai liikenneministeri Sanna Marinin, 32.

SDP:n pääministeristä päättää muodollisesti puoluevaltuusto, jonka seuraava kokous on normaalijärjestyksen mukaan ensi viikolla. Vantaalaisen Lindtmanin takana lienee on vanhoja heinäluomalaisia ja tamperelaisen Marinin tueksi ryhmittyy rinteeläisiä.

Marin on vasemmistolaisempi kuin Lindtman. Marin oli puolueen sijaispuheenjohtaja viime talvena, kun Rinne sairasti. Siitä Marinille jäi hyvä kaiku SDP:n kannattajakunnassa. Hän laventaisi todennäköisesti sosiaalidemokraattien kannatusta vihreiden suuntaan ja haastaisi vasemmistoliittoa.

Jos Lindtmanin ja Marinin puheenjohtajakisa äityy kovaksi, saattaa joku kolmas nousta sivusta kompromissinimeksi. Sellainen voisi olla vaikka lahtelainen kansanedustaja-ministeri Ville Skinnari, 45. Skinnari on kovaotteinen ja määrätietoinen. Hän esiintyy välillä oikeistodemarina mutta on joissakin linjauksissaan yllättävän vasemmalla. Skinnari ilmoitti iltapäivällä tukevansa pääministeriksi Marinia.

Antti Rinne palaa pääministeriyden jälkeen normaaliksi rivikansanedustajaksi. Hän kuitenkin jatkanee SDP:n puheenjohtajana ensi kesän sääntömääräiseen puoluekokoukseen saakka. Näin Rinne saa kohtuullisen perääntymistien ja säilyttää osin kasvonsa.

Rinteen hallituksen presidentille jättämän eronpyynnön jälkeen alkaa uuden hallituksen muodostaminen. Se tapahtuu muodollisella prosessilla, jossa suurin puolue eli SDP tunnustelee hallitusvaihtoehdot. Todennäköisesti tunnustelu on hyvin lyhyt ja johtaa sitten suoraan nykyiseen hallituspohjaan ja hallitusohjelmaan. Uusi hallitus saadaan kokoon itsenäisyyspäivän jälkeen, ensi viikon lopulla.

Uudesta hallituksesta voi tulla kokoonpanoltaan nuorekas ja mielenkiintoinen. Jos Sanna Marin valitaan SDP:n hallitustunnustelijaksi ja pääministeriksi, maata johtaa 34-vuotias nainen. Keskustan puheenjohtaja ja ykkösministeri on Katri Kulmuni, 32. Vihreiden puheenjohtaja ja ykkösministeri on Maria Ohisalo, 34, ja vasemmistoliiton Li Andersson, 32. Hallituksen viidennen puolueen eli RKP:n puheenjohtaja on oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, 55.

Suomi saa siis viiden naisen johtaman hallituksen. Neljä heistä on alle 35-vuotiaita. Kun hallituksen kokoonpano on näin poikkeuksellisen edistyksellinen, tuleva hallitus tekee varmasti poikkeuksellisen hyvää politiikkaa ja pystyy vastaamaan Suomen taloudellisiin sekä kehityksellisiin haasteisiin. Jos neljän nuorehkon ja yhden iäkkäämmän naisen hallituskärki tulee toteutumaan, se kertoo politiikan nykyisistä painopisteistä. Äänestäjät äänestävät mieluusti nuoria naisia vaaleissa. Nuoret miehet saavat yleensä heikommin ääniä. Nuoret naiset työntävät myös käytännön politiikan arjessa vanhemmat naispoliitikot usein sivummalle, sillä politiikassa valta perustuu olemassa olevalle tai kuvitellulle suosiolle.

Kirjoitus on julkaistu päätoimittaja Pekka Mervolan Huomioita-palstalla. Muita palstan juttuja voit lukea täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sanna Marin: Olen valmis toimimaan pääministerinä, mikäli minua pyydetään tehtävään

Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen – mediatietojen mukaan pääministeri jättää eronpyyntönsä ennen välikysymystä

Päätoimittaja Mervola: Tulossa neljän nuoren ja yhden vanhemman naisen hallitus

HS: Rinne on sopinut audienssin Mäntyniemeen presidentti Niinistön kanssa

Kettu jolkotteli Valtioneuvoston linnan edustalla, kun keskustan johto tapasi Antti Rinteen – katso kuvasarja

IL: Rinne jättää eronpyyntönsä ennen kello 14 alkavaa välikysymyskeskustelua

SK: Rinne valmis eroamaan, jos pakko – seuraajasuosikki pääministeriksi Sanna Marin

Professori: Jos Antti Rinne ei ymmärrä nyt luopua, iskee hän päätä seinään kuin Jukolan Jussi

Miten asiat etenevät, jos pääministeri eroaa?

Päätoimittaja Mervola: Tässä ovat SDP:n kaksi vaihtoehtoa – puolueen tuki Rinteelle ollut silmiinpistävän vähäistä

Uusimmat

Kotimaa

Suomen majoitusliikkeissä kävi hurja kato maaliskuussa – yöpymisten määrä puolittui

Yön uutiskooste: Yhdysvaltain tartuntatautiekspertin mukaan kättely voisi jäädä historiaan

Koronakriisi on pahentanut peliongelmia tai ne ovat paljastuneet läheisille: "Tilanteet ovat monessa kodissa eskaloituneet"

Peliriippuvainen Mikael olisi säästänyt koronan ansiosta 10 000 euroa – kauppareissujen kiusaukset muuttuivat elottomiksi möhkäleiksi

Uutisanalyysi: Luken tutkimus kumoaa väitteet metsien riukuuntumisesta – metsissä on järeää puuta enemmän kuin koskaan

Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle

MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen

Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi

Koronapandemia koettelee taksialaa rajusti – karstulalaiset Leena ja Ari kuskaavat ihmisten sijaan nyt ostoksia

SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kauneusyrittäjä Tiina Jylhä riitelee miljoonakaupasta ulosottovelkaisen liikemiehen kanssa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.