Päätoimittajat puolustavat kannanotollaan vastuullista journalismia

Suurimpien suomalaisten medioiden päätoimittajat julkaisivat kannanoton vastuullisen journalismin puolesta.

Suurimpien suomalaisten medioiden päätoimittajat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jossa he puolustavat vastuullista, moniarvoista journalismia uudentyyppistä valemediaa vastaan. Kannanotossa on mukana 21 päätoimittajaa. He ovat huolissaan erityisesti sosiaalisessa mediassa esiintyvästä järjestelmällisestä mustamaalaamisesta ja valehtelusta.

STT:n päätoimittajan Mika Petterssonin mukaan joidenkin aktiivisten valemedioiden harrastama pahantahtoinen ja ilkeä ihmisten nimittely sekä journalismin ja valheiden sekoittaminen toimivat kimmokkeena kannanotolle. Joukko päätoimittajia oli jo ennen kannanottoa pohtinut valemedian muodostamaa uhkaa kukin tahollaan.

– Keskusteltuaan toistensa kanssa he päättivät, että on aika lausua julki jotain tästä aiheesta. Nyt on ylitetty sellainen raja, jota me emme salli, Pettersson sanoo.

Kannanotossa sanotaan, että mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. Päätoimittajat vakuuttavat, että eivät aio olla valemedian hiljaisia tukijoita tai myötäjuoksijoita.