Päätoimittajilta tiukka viesti valemediaa vastaan: "On ylitetty raja, jota emme salli"

Yhteensä 21 päätoimittajaa puolustaa vastuullista ja moniarvoista journalismia kannanotossaan.

Suurimpien suomalaisten medioiden päätoimittajat ovat huolissaan erityisesti sosiaalisessa mediassa esiintyvästä järjestelmällisestä mustamaalaamisesta ja valehtelusta. Yhteisessä kannanotossaan 21 päätoimittajaa puolustaa vastuullista, moniarvoista journalismia uudentyyppistä valemediaa vastaan.

– Mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnan ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. Hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on jo aikaa sitten ylitetty, kannanotossa sanotaan.

Päätoimittajat vakuuttavat, että eivät aio olla valemedian hiljaisia tukijoita tai myötäjuoksijoita.

– Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme.

Toimittajiin kohdistuvaan parjaukseen ja painostamiseen päätoimittajat lupaavat niin ikään puuttua välittömästi.

Raja ylitetty

STT:n päätoimittajan Mika Petterssonin mukaan kimmokkeena kannanotolle toimi joidenkin aktiivisten valemedioiden harrastama pahantahtoinen ja ilkeä ihmisten nimittely sekä journalismin ja valheiden sekoittaminen. Joukko päätoimittajia oli jo ennen kannanottoa pohtinut valemedian muodostamaa uhkaa kukin tahollaan.

– Keskusteltuaan toistensa kanssa he päättivät, että on aika lausua julki jotain tästä aiheesta. Nyt on ylitetty sellainen raja, jota me emme salli.

Pettersson kertoo, että asian nostaminen esille sai varauksettoman tuen päätoimittajakunnalta.

– Meillähän ei ole muuta asetta kuin meidän kynämme. Pyrimme oikaisemaan vääriä tietoja, missä niitä sitten esiintyykin. Me korjaamme valheita ja vääriä lausuntoja. Samalla huolehdimme siitä, että meidän omissa välineissämme journalismi on niin totuudenmukaista kuin se vain voi olla.

Luotettavan median puolesta – päätoimittajien kannanotto