"Päättäjillä ei ole kunnioitusta" – Harvoin ovat lukijat olleet näin yksimielisiä mistään

Keskisuomalainen uutisoi keskiviikkona, että hallitus aikoo säästösyistä laskea vanhuspalveluiden hoitajamitoitusta.

Ensi vuoden talousarvioesityksen yhteydessä julkaistussa valtiovarainministeriön kuntatalousohjelmassa henkilöstömitoitus lasketaan tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa nykyisestä 0,50:stä 0,40:een vuodesta 2017 alkaen. Luku kuvaa sitä, kuinka monta hoidettavaa vanhusta on yhtä hoitajaa kohti.

Jyväskylän vanhuspalveluiden palvelujohtaja Risto Kortelainen kuvaili muutosta hyvin merkittäväksi.

– Todennäköisesti se tarkoittaisi, että esimerkiksi ulkoiluttamista jouduttaisiin vähentämään ja keskityttäisiin entistä enemmän perushoitoon, hän arvioi.

Aihetta kommentoitiin ahkerasti ja siitä käytiin kiivasta keskustelua Keskisuomalaisen keskustelupalstalla ja Facebook-sivulla sekä muun muassa Facebookin Hoitajat.net-yhteisössä, jossa uutinen keräsi yli 200 kommenttia. Hoitajamitoituksen laskua ei kannatettu yhdessäkään kommentissa.

Näin aihetta kommentoitiin:

Miksi leikata jo nyt tiukilla olevista kohteista? Hoitajat väsyvät ja vanhusten elämänlaatu laskee entisestään. Ketähän tämäkin auttaa pitkällä juoksulla. Jos investoitaisiin ihmisten hyvinvointiin ja turvattaisiin perustarpeet, yhteiskunta voisi paremmin.

Annu Kauppinen

Sitten kun näillä "miehityksillä" suurilla osastoilla jotain sattuu niin kantaako päättäjät vastuun jos hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi? No ei kanna vaan se on sen ruohojuuritason ongelma siinä tapauksessa ettet ole ehtinyt viiteen paikkaan yhtäaikaa.

Eine Pöyry

Jälleen osoitus siitä, että päättäjillä ei ole kunnioitusta ihmisarvoa ja elämää kohtaan, kunhan heillä itsellä on korkea palkka ja kaikki mahdolliset palvelut saatavilla sillä rahalla. Nämä rikolliset, jotka päättävät leikkauksista ja muusta "näennäissäästöistä" lähtevät itse vanhuuden koittaessa parempaan elintasovaltioon hoidettavaksi, kuten Norjaan tai Ruotsiin.

R.Ankka

Omaisten osuus vanhustenhoidossa lisääntyy. Sitähän tämä enteilee. Kaikkien kohdalla tämä ei vaan tule onnistumaan yksilöllisistä syistä. Annetaan työrauha ammattilaisille eli hoitajille.

Eija Penttinen

Ihmisen arvo toiselle ihmiselle ei ole enää minkään arvoinen. Vanhuksista puhutaan ala-arvoisesti, vähätellen, vaikka heitä tulisi kunnioittaa ja tehdä onnelliset viimeiset vuodet. Jos tilanne on nyt jo tämä, en ees halua aatella mikä tilanne on silloin, kun me itse ollaan tuossa asemassa.

Marianne Salminen

Taasko se ulkoiluttaminen on se juttu? Johtajataso lienee näiden lausuntojen perusteella itse koko ajan pihalla. Hoitajien perustehtävän hoitoon se vaikuttaa suoraan: turvallisuuteen ja inhimilliseen vuorovaikutukseen, työn laatuun, työterveyskysymyksiin jne.

Mimaki

Kannattaisi ehkä hiukan paremmin perehtyä tähänkin asiaan. Miten vanhustenhuoltoon saadaan hyviä hoitajia kun ennestään raskaasta työstä tehdään vielä raskaampaa.

Maarit Malmström

Ennemmin hoitoisuuteen perustuva systeemi mitoituksen suhteen kuin joka paikassa samat.

Markus Kuusisto

Varmasti sairaslomat tulevat lisääntymään, kun samat hommat joudutaan tekemään pienemmällä porukalla!

Eveliina Rautio

Olen monasti ajatellut että vanhukset pitäisi jotenkin pisteyttää hoidettavuuden mukaan kuten lapset varhaiskasvatuksen puolella, joku vie 1,5 paikkaa ja toinen 2, kolmas vain sen yhden. Hoidettavia kun on niin monenlaisia ettei heitä voi verrata

Tanja Kitinoja

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .