Päihdeputki avaa silmät

Nuorten päihdevalistusta tehdään Äänekoskella draaman keinoin. Nuorisokeskus Spotissa on kuluvalla viikolla järjestetty kuudesluokkalaisille päihdeputki, jossa nuoret pääsevät näkemään päihteiden haitat ja vaarat. Keskiviikkoiltana myös nuorten vanhemmat pääsivät tutustumaan putkeen.

Päihdeputki on nuorisotoimen, Keski-Suomen Opiston ja Ehkäisevä päihdetyö ry:n yhdessä toteuttama tilaisuus, jossa nuoret pääsevät näkemään näytelmän kautta 15-vuotiaan kuvitteellisen Elinan tarinan. Tavallisesta perheestä lähtöisin oleva koulussa menestyvä nuori tyttö ajautuu elämässään väärille urille ja päihdeongelmaisena herää parin vuoden kuluttua hoitolaitoksesta. Tarina on Keski-Suomen Opiston opiskelijoiden käsikirjoittama ja näyttelemä.

Ehkäisevä päihdetyö ry:n aluekoordinaattori Harri Jukkalan mielestä päihdeputki on hyvä tapa välittää nuorille viestiä päihteiden vaarallisuudesta.

- Toivotaan, että tämä herättelee ajattelemaan asioita. Nyt myös vanhemmat pääsivät käymään päihdeputkessa, joten nuoret ja vanhemmat pääsevät keskustelemaan näkemästään kotona.

Jukkalan mukaan päihdeputkia järjestetään Suomessa useilla paikkakunnalla. Hän kuitenkin kiittelee, että Äänekoskella se on tullut säännölliseksi osaksi päihdetyötä.

- Se on täällä jatkuva työkalu. Oppilaita on tullut todella hyvää ja myönteistä palautetta, kun päihdeputkessa pääsee näkemään konkreettisesti päihteiden vaarat.

Vanhempina päihdeputkeen olivat tutustumassa keskiviikkona kymmenien vanhempien joukossa äänekoskelaiset Hanna ja Jyrki Keto. Heidän mielestään päihdeputki oli hyvin toteutettu ja näyttelijäsuoritukset olivat erinomaisia. - Esityksessä kävi hyvin ilmi, että kotona lapsi voi jäädä ilman täyttä hyväksyntää. On tärkeää, että lapsille löytyy riittävästi aikaa kotona keskustella asioista, Hanna kertoo.

Tilaisuudessa olivat paikalla myös poliisista vanhemmat konstaapelit Petteri Kuorikoski ja Tuomo Veander. Poliisin mukaan tilanne Äänekoskella nuorten alkoholin käytön suhteen on suhteellisen hyvällä mallilla.

- Hyvä ja positiivinen kuva on Äänekoskesta. Aikoinaan tilanne on ollut pahempi, Kuorikoski kertoo.

Huumausaineiden osalta, etenkin kovempien huumeiden käyttö on ollut vähenemään päin.

- Käyttö vaihtelee vuosittain, mutta nyt ei ole näkynyt kovempia aineita niinkään. Kannabiksen kotiviljely on kuitenkin taas lisääntynyt.

Poliisin mukaan kotiviljelyyn nähdään aiempaa enemmän vaivaa. Kotietsinnöissä on löytynyt jopa ajastettuja kastelu- ja valojärjestelmiä sekä kasvihuonetelttoja kasvatuksessa. Poliisin mukaan kuitenkin epäilyistä laittomuuksien suhteen tulee suhteellisen hyvin ilmoituksia, jos niitä havaitaan.

- Tällaisen viljelmän tunnistaa helposti esimerkiksi kerrostalon rappukäytävässä imelästä hajustaan, Veander ohjeistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pitäisikö vanhempien auttaa aikuisia lapsiaan tai omia vanhempiaan taloudellisesti? – Vastaa kyselyyn

Junat kulkevat taas Jyväskylän ja Hankasalmen välillä – sähköratavaurio on saatu korjattua

MTV: Juha Mieto uutuuskirjassa: Matti Nykänen esitti ärhäkän vaatimuksen, "se puhelu on jäänyt vaivaamaan"

Traficom: Poikkeuslupahakemuksia 17-vuotiaiden ajokorteista on tullut jo 12  000 – ennen ajokorttiuudistusta hakemuksia jätettiin vain joitakin kymmeniä vuodessa

Junaliikenne oli aamupäivällä poikki Jyväskylän ja Hankasalmen välillä – nyt vika on korjattu

Kahdeksan koiranpennun lopettamiseen johtaneesta salakuljetuksesta tuomio – salakuljettaja sanoi olleensa tuomassa pentuja 12-vuotiaalle tyttärelle

Onnettomuuteen joutunut säiliörekka valutti vaarallista ainetta Äänekoskella sunnuntaina – tapauksen selvittely jatkuu tänään

Valtionhallinnon verkkoyhteyksiä vaivannut häiriö saatu pitkälti korjattua – vaikutti muun muassa Verohallinnon asiointipalveluihin

Onko hän Jyväskylän kaikkien aikojen osuvin virkanimitys? Köhniöläinen Venla, 9, pyöräilee 20 kilometriä vuorokaudessa – huippunopeus 46,3 km/t

Henkilöauto ja pakettiauto törmäsivät Jämsässä, kaksi loukkaantui – Kuorevedentie suljettiin muulta liikenteeltä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.