Päihdeputki avaa silmät

Nuorten päihdevalistusta tehdään Äänekoskella draaman keinoin. Nuorisokeskus Spotissa on kuluvalla viikolla järjestetty kuudesluokkalaisille päihdeputki, jossa nuoret pääsevät näkemään päihteiden haitat ja vaarat. Keskiviikkoiltana myös nuorten vanhemmat pääsivät tutustumaan putkeen.

Päihdeputki on nuorisotoimen, Keski-Suomen Opiston ja Ehkäisevä päihdetyö ry:n yhdessä toteuttama tilaisuus, jossa nuoret pääsevät näkemään näytelmän kautta 15-vuotiaan kuvitteellisen Elinan tarinan. Tavallisesta perheestä lähtöisin oleva koulussa menestyvä nuori tyttö ajautuu elämässään väärille urille ja päihdeongelmaisena herää parin vuoden kuluttua hoitolaitoksesta. Tarina on Keski-Suomen Opiston opiskelijoiden käsikirjoittama ja näyttelemä.

Ehkäisevä päihdetyö ry:n aluekoordinaattori Harri Jukkalan mielestä päihdeputki on hyvä tapa välittää nuorille viestiä päihteiden vaarallisuudesta.

- Toivotaan, että tämä herättelee ajattelemaan asioita. Nyt myös vanhemmat pääsivät käymään päihdeputkessa, joten nuoret ja vanhemmat pääsevät keskustelemaan näkemästään kotona.

Jukkalan mukaan päihdeputkia järjestetään Suomessa useilla paikkakunnalla. Hän kuitenkin kiittelee, että Äänekoskella se on tullut säännölliseksi osaksi päihdetyötä.

- Se on täällä jatkuva työkalu. Oppilaita on tullut todella hyvää ja myönteistä palautetta, kun päihdeputkessa pääsee näkemään konkreettisesti päihteiden vaarat.

Vanhempina päihdeputkeen olivat tutustumassa keskiviikkona kymmenien vanhempien joukossa äänekoskelaiset Hanna ja Jyrki Keto. Heidän mielestään päihdeputki oli hyvin toteutettu ja näyttelijäsuoritukset olivat erinomaisia. - Esityksessä kävi hyvin ilmi, että kotona lapsi voi jäädä ilman täyttä hyväksyntää. On tärkeää, että lapsille löytyy riittävästi aikaa kotona keskustella asioista, Hanna kertoo.

Tilaisuudessa olivat paikalla myös poliisista vanhemmat konstaapelit Petteri Kuorikoski ja Tuomo Veander. Poliisin mukaan tilanne Äänekoskella nuorten alkoholin käytön suhteen on suhteellisen hyvällä mallilla.

- Hyvä ja positiivinen kuva on Äänekoskesta. Aikoinaan tilanne on ollut pahempi, Kuorikoski kertoo.

Huumausaineiden osalta, etenkin kovempien huumeiden käyttö on ollut vähenemään päin.

- Käyttö vaihtelee vuosittain, mutta nyt ei ole näkynyt kovempia aineita niinkään. Kannabiksen kotiviljely on kuitenkin taas lisääntynyt.

Poliisin mukaan kotiviljelyyn nähdään aiempaa enemmän vaivaa. Kotietsinnöissä on löytynyt jopa ajastettuja kastelu- ja valojärjestelmiä sekä kasvihuonetelttoja kasvatuksessa. Poliisin mukaan kuitenkin epäilyistä laittomuuksien suhteen tulee suhteellisen hyvin ilmoituksia, jos niitä havaitaan.

- Tällaisen viljelmän tunnistaa helposti esimerkiksi kerrostalon rappukäytävässä imelästä hajustaan, Veander ohjeistaa.