Päihdeyhdistys: Ovatko poliitikot valmiit hyväksymään 150 kuolemaa lisää?

Alkoholipolitiikan väljentämisen kustannuksista ja haitoista on saatava lisää tietoa, EHYT ry vaatii.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry penää poliitikoilta alkoholilain uudistamisen tavoitteita.

Yhdistys muistuttaa, että alkoholin kulutus ja alkoholin aiheuttamat haitat on saatu laskuun. Poliitikkojen olisi kerrottava, tavoitellaanko muutoksilla alkoholihaittojen vähentämistä, ennallaan pitämistä vai ovatko poliitikot valmiita hyväksymään alkoholihaittojen määrän kasvun, yhdistys kysyy.

Alkoholilain uudistamisen yhteydessä on pohdittu muun muassa ravintola-anniskelun vapauttamista ja Alkojen aukioloaikojen pidentämistä. Alkoholilain uudistamista johtava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on ilmoittanut, ettei aio tuoda esimerkiksi viinejä ruokakauppoihin. Useat kansanedustajat ovat kuitenkin vaatineet myös alkoholijuomien vähittäiskaupan vapauttamista. Yksi vaatimus on ollut vahvojen oluiden salliminen ruokakaupan valikoimissa.

EHYT huomauttaa, että vahvojen oluiden myynnin salliminen nostaisi alkoholin kulutusta sekä saatavuuden että väkevyyden osalta. Seurauksena olisi yhdistyksen mukaan noin 6 prosentin kulutuksen kasvu ja 150 alkoholista johtuvaa kuolemaa vuositasolla nykytilanteeseen verrattuna.

– Ovatko poliitikot oikeasti tähän valmiita, EHYT ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula kysyy.

Hannulan mukaan minimivaatimus poliitikoille olisi kertoa alkoholipolitiikan vapauttamisen vaikutukset kansanterveyteen ja yhteiskunnalle tuleviin kustannuksiin.

Lisäksi yhdistys muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kyselystä, jonka mukaan 60 prosenttia suomalaisista pitää Alkon monopolia hyvänä tapana ehkäistä alkoholihaittoja.

– Talousvaikeuksissa painivalle Suomelle on tärkeää tehdä työuria pidentävää ja ihmisten hyvinvointia lisäävää alkoholipolitiikkaa. Tällaiset päätökset vähentävät samalla yhteiskunnan turhia menoja, EHYT ry huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.