Päijänteen Luonnonperintösäätiö osti Lehtosaaren

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS on ostanut Kuhmoisissa sijaitsevan Lehtosaaren. Hehtaarin kokoinen Lehtosaari sijaitsee lähellä Rekisalon suojeltuja metsiä. Saaresta aukeaa näkymä Tehinselälle.

Lehtosaari on täynnä lehtipuuvaltaista ja iäkästä puustoa. Saaren säätiölle myynyt maanomistaja halusi säilyttää hänelle tärkeän alueen puustoisena ja rakentamattomana, kerrotaan PLUPS:in tiedotteessa.

Päijänteen Luonnonperintösäätiö on toiminut kymmenen vuoden ajan. Säätiöllä on hallussaan yli 200 hehtaaria suojelukohteita Päijänteen ympäristössä. Kuhmoisten Lehtosaari on säätiölle 11. suojelukohde.

Säätiön laajin suojeluhankinta tehtiin alkukesästä, jolloin säätiön suojiin siirtyi kaupan myötä 116 hehtaarin suoalue. Isosuon alue Hartolassa oli aiemmin Vapon omistuksessa, joka yritti saada vuonna 2011 alueelle ympäristölupaa turvetuotannon aloittamiselle. Aiheesta kiisteltiin vuosia eikä lupaa lopulta herunut.

– Toiveenamme on nyt hankitun suoalueen laajentaminen ja Isosuon osittainen ennallistaminen. Ennallistamisella olisi positiivisia vaikutuksia myös Jääsjärveen ja Tainionvirtaan sekä sen alapuolisten vesistöjen veden laatuun ravinnepäästöjen vähenemisen myötä, säätiön puheenjohtaja Markku Kaloniemi toteaa säätiön nettisivuilla.

Päijänteen Luonnonperintösäätiö on ilmoittanut halukkuudestaan ostaa lisää alueita Hartolan keidassuolta. Säätiö ostaa aika ajoin lahjoitusvaroilla suojelukseensa saaria, metsiä sekä suoalueita. Maa-alueita säätiö saa myös testamenttilahjoituksina. Säätiön ensimmäinen suojelukohde oli Korpilahden Rutalahdella sijaitseva 15,5 hehtaarin Koivumäen metsätila, jonka säätiö osti syyskuussa 2012. Säätiöltä löytyy alueita Korpilahden, Kuhmoisten ja Hartolan lisäksi myös Asikkalasta ja Sysmästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähetetään Tikkakosken kirkosta – katso suorana kello 10

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

Taksikuski Emma Mäklin kuljetti Palokan palossa kotinsa menettäneitä ilmaiseksi – "Hädänalaisten auttaminen on itselleni tärkeää"

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan

”Suomessa on kautta aikojen arvostettu ylenpalttista työntekoa” – työholisteja on eniten esimiehissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.