Päijänteeseen itsekin pudonnut kalakonkari Jouko varoittaa – luistelijoiden suosimalla alueella pitkä avorailo

Jyväskylän ja Muuramen rajalla sijaitsevasta Päijänteen Muuratsalosta lähtee noin kilometrin mittainen avorailo. Alue on esimerkiksi retkiluistelijoiden suosiossa.

Muuratsalolainen kalamies Jouko Onkinen kertoo, että vielä viime viikonloppuna jää Muuratsalon ja Haukanmaan välillä kesti hyvin. Keskiviikkona ja torstain aikana muodostuneen railon takia alueella luistelu on nyt vaarallista.

Onkinen oli jo ehtinyt kertoa luistelijoille, että jäälle voi mennä.

Railosta tekee erityisen vaarallisen se, että sen päälle on satanut 4–5 senttimetriä lunta, joten se on osin peitossa.

– En saa nukuttua, jos sinne nyt joku retkiluistelija menee. Olen 52 vuotta kalastanut, eikä koskaan aikaisemmin tähän aikaan vuodesta ole ollut selkä auki, Onkinen kertoo.

L:n muotoinen railo lähtee Muuratsalon Haikannenän kummelin päästä koilliseen, ja jatkuu Rupanluotoon, jossa se tekee mutkan kohti Muuratsalon Mustalahtea.

 

Pelasti naisen ja labradorinnoutajan, putosi itsekin

Alue on ollut riskialtis muinakin vuosina. Kolme vuotta sitten Onkinen pelasti alueelta jäihin uponneen naisen ja labradorinnoutajan. Muutama vuosi ennen tätä jäistä pelastettiin mies ja mönkijä.

2000-luvun alussa Onkinen upposi jäihin itsekin ajaessaan moottorikelkkaa.

– Silloin jäällä ei ollut railoa, vaan lumitasku. Jää oli kirkasta, mutta yhdessä kohtaa oli lunta. Yritin kääntää niin, etten aja siihen, mutta en ehtinyt. Sehän oli pelkkää lunta ja putosin saman tien, Onkinen kertoo.

Sukeltajien tekemien mittausten perusteella kohdassa oli 26,2 metriä syvää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .