Päiväkodin hoitajaa syytettiin 5-vuotiaan lapsen pahoinpitelystä Jyväskylässä: "Oikeutettu ja hyväksyttävä menettely"

Jyväskylässä päiväkodissa hoitajana toimineen naisen saama syyte hoitolapsen pahoinpitelystä hylättiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Naisen syytettiin pahoinpidelleen 5-vuotiasta lasta syksyllä 2017 pitämällä häntä tiukassa syliotteessa, tarttumalla takaraivosta kiinni ja nostamalla päätä ylös.

Nainen kiisti rikoksen. Hänen mukaansa syliotteeseen ottaminen oli välttämätöntä, ettei lapsi vahingoittaisi itseään tai muita lapsia. Hän kiisti tarttuneesta lasta takaraivosta tai nostaneensa päätä ylös, vaan kertoi vetäneensä kätensä nopeasti pois tilanteessa, jossa syliotteessa ollut lapsi oli hysteerinen ja puri häntä.

Rikostutkinta käynnistyi, kun päiväkodin toinen työntekijä oli nähnyt tilanteen ja kertonut siitä päiväkodin johtajalle, jonka jälkeen asiasta oli ilmoitettu lapsen isälle, joka teki asiasta rikosilmoituksen.

Oikeus katsoi takaraivoon tarttumisen jääneen näyttämättä, sillä todistajan havainnot olivat epävarmoja ja hoitajan selitys tapahtumista oli havaintoihin nähden järkeen käypä. Kokonaisuutena oikeus arvioi, että kyse oli hoitajan kannalta oikeutetusta ja hyväksyttävästä menettelystä huomioiden hänen velvollisuutensa varmistua siitä, ettei lapsi vahingoita itseään saati muita lapsia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .