Päiväkodin vieressä ohikulkijoita uhannut maa-ampiaspesä kesti ensimmäisen torjuntaiskun, mutta selättyi lopulta – "Erittäin harvinaisia tapauksia"

Jyväskylässä Puistokadun päiväkotikoulun edustalle lahonneen puunkannen alle syntynyt maa-ampiaispesä aiheutti kaupungille päänvaivaa tällä viikolla.

Tapahtumaketju sai alkunsa perheenisä Petri Hirvimäen hoksattua pesän ensimmäisen kerran noin kolme viikkoa sitten. Hän ilmoitti havainnostaan sekä päiväkodin henkilökunnalle, kaupungille että hätäkeskukseen, mutta tilanteeseen ei reagoitu Hirvimäen mielestä riittävän ripeästi.

– Vastattiin että joo, katsotaan. Tuollainen uhkaa lasten turvallisuutta kuitenkin ilman muuta. Hirvimäki sanoo.

Heinäkuussa kansallista mediahuomiota herätti tapaus, jossa maa-ampiaiset pistivät kuutta lasta ja yhtä aikuista kesken päiväkotiryhmän luontoretken Lappeenrannassa. Hyökkäyksen aiheutti luultavasti harha-askel pesän reunalle.

Maa-ampiainen on yksi kahdeksasta Suomessa esiintyvästä ampiaislajista. Se kaivaa pesänsä syvälle maan alle tai talojen rakenteisiin.

Hirvimäki kävi katsastamassa tilanteen 31. elokuuta, jolloin ampiaiset näyttivät niiden ylenpalttisesta määrästä päätellen pitäneen pintansa torjuntatyöstä huolimatta.

– Sinne oli jotain ainetta käyty tössimässä, mutta ei se pesä sieltä mihinkään lähtenyt, lentoreikä vain vaihtui, Hirvimäki sanoo.

Anticimexin aluepäällikkö Tapio Itäsola vahvistaa, että yrityksen tuholaistorjuntateknikko kävi paikalla kaupungin toimeksiannosta torstaina 27. elokuuta.

– Pesä oli haastavassa paikassa kannon alla. Siitä kaivettiin maata auki ja laitettiin tuholaisvaahtoa, mutta kaikkia ei silloin saatu pois sieltä, Itäsola kertoo.

Strategisesti onnistuneesti sijoittautunut maa-ampiaspesä sai taistelun myötä muutaman päivän jatkoajan, kunnes tiistai-iltapäivällä se kaivettiin kokonaisuudessaan maan pinnalle.

­– Kaiken varmuuden vuoksi se sieltä käytiin kaivamassa ettei aiheuttaisi mitään, vaikkei se meidän tontilla olekaan, Jyväskylän tilapalvelun kiinteistöpäällikkö Petteri Kontro kertoo.

Kontron mukaan päiväkotikoulun tontille suoritetaan kartoitus mahdollisten lisäampiaispesien varalta loppuviikon aikana. Nimenomaan maa-ampiaspesiin liittyvät torjuntatapaukset ovat hänen oman arvionsa mukaan olleet Jyväskylässä erittäin harvinaisia lähivuosina.

– Tämä oli ensimmäinen maa-ampiaspesätapaus tällä kesäkaudella. Ei tule itselleni mieleen kyllä vastaavaa menneiltä vuosiltakaan nyt pikaisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .