Päiväkodin vieressä ohikulkijoita uhannut maa-ampiaspesä kesti ensimmäisen torjuntaiskun, mutta selättyi lopulta – "Erittäin harvinaisia tapauksia"

Puistokadun päiväkotikoulun edustalla lahoavan puunkannen alle syntynyt maa-ampiaispesä aiheutti Jyväskylän kaupungille päänvaivaa tällä viikolla.

Tapahtumaketju sai alkunsa, kun huolestunut perheenisä Petri Hirvimäki hoksasi pesän ensimmäisen kerran noin kolme viikkoa sitten. Hän ilmoitti havainnostaan sekä päiväkodin henkilökunnalle, kaupungille että hätäkeskukseen, mutta tilanteeseen ei reagoitu Hirvimäen mielestä riittävän ripeästi.

– Vastattiin että joo, katsotaan. Tuollainen uhkaa lasten turvallisuutta kuitenkin ilman muuta, Hirvimäki sanoo.

Heinäkuussa kansallista mediahuomiota herätti tapaus, jossa maa-ampiaiset pistivät kuutta lasta ja yhtä aikuista kesken päiväkotiryhmän luontoretken Lappeenrannassa.

Hyökkäyksen aiheutti tuolloin mitä luultavimmin harha-askel pesän reunalle.

Hirvimäki kävi katsastamassa Puistokadun tilanteen seuraavan kerran perjantaina 31. elokuuta. Ampiaiset näyttivät niiden ylenpalttisesta määrästä päätellen pitäneen pintansa, torjuntatyöstä huolimatta.

– Sinne oli jotain ainetta käyty tössimässä. Mutta ei se pesä sieltä mihinkään lähtenyt, lentoreikä vain vaihtui, Hirvimäki kertoo.

Anticimexin aluepäällikkö Tapio Itäsola vahvistaa, että yrityksen tuholaistorjuntateknikko kävi paikalla kaupungin toimeksiannosta viime viikon maanantaina.

– Pesä oli haastavassa paikassa kannon alla, Itäsola sanoo.

– Siitä kaivettiin maata auki ja laitettiin tuholaisvaahtoa, mutta kaikkia ei silloin saatu pois sieltä.

Strategisesti ilmeisen onnistunut sijoittautuminen antoi yhdyskunnalle erävoiton ja lisäaikaa. Kunniakas taistelu sai kuitenkin loppunsa kuluvana tiistaina.

­– Pesä käytiin kaivamassa sieltä kaiken varmuuden vuoksi vaikkei se meidän tontilla olekaan, Jyväskylän tilapalvelun kiinteistöpäällikkö Petteri Kontro kertoo.

Kontron mukaan päiväkotikoulun tontille suoritetaan kartoitus mahdollisten lisäampiaispesien varalta loppuviikon aikana. Nimenomaan maa-ampiaspesiin liittyvät torjuntatapaukset ovat hänen oman arvionsa mukaan olleet Jyväskylässä erittäin harvinaisia lähivuosina.

– Tämä oli ensimmäinen maa-ampiaspesätapaus tällä kesäkaudella. Ei tule itselleni mieleen kyllä vastaavaa menneiltä vuosiltakaan nyt pikaisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .