Laittomista kieltokylteistä tuli pelottelukylttejä – onko tämä oikein?

Keskisuomalaisen toimitukseen yhteyttä ottanut henkilö kertoo turhautumisestaan kyltteihin, joita hän maastopyöräilijänä näkee jatkuvasti enemmän ja enemmän.

Aktiivisesti Jyväskylän ympäristössä maastopyöräilevä henkilö kertoo, että kylttien luonne on muuttumassa jatkuvasti uhkailevampaan suuntaan. Koska jokamiehenoikeudet sallivat luonnossa liikkumisen eivätkä kyltit voi asiaa kieltää, on jossain päin Jyväskylää otettu käyttöön järeämmät keinot.

– Kyllä niistä on nykyään havaittavissa ihan selkeää pelottelumeininkiä. Varoitetaan irti olevista koirista ja jopa siitä, että koirat voivat käydä kimppuun, mikäli ajat yhtään pidemmälle, vuoden aikana useita tuhansia kilometrejä ajava mies kertoo.

Mies kertoo käyttävänsä paljon niin sanottuja karttapolkuja. Hän lisää, että on täysin ymmärrettävää, mikäli koirasta varoitetaan tontin tai pihan laidalla, mutta ongelmia tulee siinä vaiheessa, jos luonnossa sääntöjen mukaan liikkuva henkilö joutuu pelkäämään terveytensä puolesta.

– Joskus nämä kyltit ovat jopa useampi sata metriä ennen kuin edes pihaan johtava tie alkaa, mies ihmettelee.

Kylteilläkään ei voi kieltää metsässä liikkumista, mikäli liikkumisellaan ei aiheuta vahinkoa esimerkiksi kasvustoille. Joka miehen oikeuksien mukaan metsässä liikkuminen on keneltä tahansa sallittua.

Ovatko pelottelukyltit moraalisesti oikein? Oletko törmännyt vastaaviin kyltteihin Keski-Suomen alueella? Kerro kokemuksesi ja havaintosi kommentoimalla tätä juttua, Keskisuomalaisen Facebook-sivulla tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen verkkotoimitus@keskisuomalainen.fi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .