Päivän puheenaihe: Pitäisikö rajoitettu ajokortti myöntää jo 16-vuotiaalle?

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on pohtinut ajokortin myöntämisiän laskemista 16-vuoteen. Pitäisikö 16-vuotiaiden saada rajoitettu ajo-oikeus?

Keskisuomalaisen pääkirjoitus käsitteli asiaa keskiviikkona 4. marraskuuta. Pääkirjoituksen mukaan Trafin ajattelu on ajankohtaista ja ajatusta 16-vuotiaan ajo-oikeudesta tulisi pohtia.

Nyt ajokortin voin saada Suomessa 18-vuotiaana. Kuitenkin monet nuoret ajavat jo 15-vuotiaana mopoautoa. Mopoauto ei merkittävästi eroa henkilöautosta, vaikka niiden nopeus on rajoitettu säännöillä 45 kilometriin tunnissa.

Mopoautot ovat myös henkilöautoja heppoisempia. Onnettomuustilanteessa ne ovat selvästi autoja turvattomampia. Mopoautot ovat myös kalliita ja vähemmän kestäviä kuin muut autot.

Aika olisi siis kypsä ajokortti-iän laskulle, pääkirjoituksessa todetaan. Mahdollista olisi esimerkiksi teoriakokeen jälkeen 16-vuotiaalle myönnettävä rajoitettu ajo-oikeus. Pääkirjoituksessa ehdotetaan, että rajoitettu oikeus sallisi 60 km/h-tunnissa nopeuden ja auton perässä tulisi olla rajoituksesta kertova lätkä.  Ajo-oikeus voisi olla myös ajallisesti ja alueellisesti rajattu niin, että ajo-oikeus on vain päiväaikaan ja tietyissä kunnissa.

Kerro meille mielipiteesi ja ota kantaa päivän puheenaiheeseen. Onko Suomi valmis laskemaan ajokortin myöntämisikää? Mitkä syyt puoltavat ajoharjoittelun aikaistamista ja mitkä taas pysymistä nykyisissä ikärajoissa? Antaisitko lapsesi ajaa 16-vuotiaana? Jätän kommenttisi jutun alle taio Facebookiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suppea ajokortti auton ajamiseen jo 16-vuotiaalle