Päivän puheenaihe: Saako vanhempi tehdä töitä älylaitteella lasten läsnäollessa?

Älylaitteet mahdollistavat vanhempien työskentelyn kotoa käsin, mutta asiantuntijan mukaan lapsen voi olla vaikea ymmärtää, että vanhempi ei olekaan henkisesti läsnä.

Vanhempia soimataan usein kännykän ja tietokoneen käyttämisestä lasten läsnäollessa, mutta asialla on myös toinen puoli. Älypuhelimet vapauttavat äitejä ja isiä kotiin. Yhä useampi vanhempi tekee ainakin osan töistään kotona.

– Hajautetun työn tekeminen lisääntyy, ja työpaikalla vietettävä aika vähenee. Tietokoneet ja älypuhelimet mahdollistavat monilla aloilla sen, että työtä voi tehdä missä vaan ja vanhemmat voivat siten olla enemmän kotona, kertoo dosentti, työelämän tutkija Sirpa Syvänen.

Mediakasvatuksen asiantuntijan Satu Valkosen mukaan puhelimella tehtävä työ on lapsen kannalta haastavaa.

– Älypuhelimen käyttäminen on usein lapsen mielestä ristiriitaista. Jos aikuinen lukee lehteä tai tiskaa, lapsi ymmärtää sen. Älypuhelimella tehtäviä töitä lapsen on sen sijaan vaikea ymmärtää, Mannerheimin Lastensuojeluliitossa (MLL) työskentelevä Valkonen sanoo.

Valkosen mukaan kotona työskenteleminen onnistuu etenkin isojen leikki-ikäisten tai koululaisten kanssa. Lapset joutuvat oppimaan siihen, että vanhempi voi olla paikalla, mutta henkisesti töissä.

– Tässä voi nähdä hyviä ja huonoja puolia. On hyvä, jos lasten hoitopäivän mitta lyhenee tai pieni koululainen voi tulla suoraan kotiin. Vanhemman on kuitenkin tällöinkin otettava lapsi huomioon ja rytmitettävä työtä lasten mukaan. Tärkeintä on, että lapsi ymmärtää työn tekemistä, Valkonen kertoo.

Viekö vanhemman jatkuva työskentely älylaitteella liikaa huomiota lapsilta? Ota kantaa jutun alla kommenttikenttään tai Keskisuomalaisen Facebook-sivulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.