Päivän puheenaihe: Tupakointi parvekkeella voi vaarantaa henkesi ja omaisuutesi

Parveketupakointi on haitallista terveydelle ja toisinaan myös naapurisuhteille. Parvekkeella tai terassilla tupakointi aiheuttaa vuosittain myös miljoonien eurojen vahingot, jotka olisivat helposti vältettävissä.

Pelastustoimen tilastojen perusteella Suomessa syttyi vuonna 2014 yhteensä 6 038 rakennuspaloa, joista asuinrakennuksissa hieman yli puolet. Tupakasta alkunsa sai 267 rakennuspaloa, eli noin 4,4 prosenttia kaikista rakennuspaloista.

Tupakoinnin aiheuttamien palokuolemien määrä on vähentynyt, mutta silti yhä jopa neljännes palokuolemista aiheutuu tupakoinnista.

– Tilastollisesti tupakoinnin osuus tulipaloista on pienempi kuin vaikkapa kodinkoneiden tai liedelle unohtuneen ruoan osuus, mutta vahingot ovat silti mittavia. Tietynlaiselle valistukselle ja kansalaistaitojen vahvistamiselle on selvästi tilausta, sillä tupakoinnista johtuvia tulipaloriskejä ei tunnisteta, sanoo turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Parveketupakoinnista syttyviin tulipaloihin vaikuttaa lähes poikkeuksetta huolimattomuus, eli tupakka on tumpattu huolimattomasti tai väärään paikkaan.

– Omien tilastojemme mukaan jopa 10 prosenttia suurvahingoista saattaa johtua tavalla tai toisella tupakoinnista, Määttänen kertoo.

Pitäisikö parveketupakointi kieltää vai onko jokaisen oma asia, mitä omalla parvekkeellaan tekee? Vastaa kyselyyn ja kommentoi aihetta keskustelupalstalla tai Keskisuomalaisen Facebookissa. Kommentteja voidaan käyttää jatkojutun aineistona.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.