Päivi Nerg: Pienikin epäily terrorismista julki – "Meidän tarvitsee herätellä ihmisiä"

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toivoo kansalaisten ilmoittavan entistä herkemmin huomaamansa epäilyttävät teot tai puheet poliisille.

Nerg arvioi, että Suomen turvallisuustilanne on muuttunut siinä määrin, että pienetkin epäilyt otetaan viranomaisten taholta erittäin vakavasti.

– Meidän tarvitsee herätellä ihmisiä. Jos on pienikin epäily, että jollakin ihmisellä on joitakin kytkentöjä terrorismiin tai sellaisia puheita, että haluaisi tehdä toiselle pahaa, siihen kannattaa suhtautua vakavasti, ja poliisi ottaa sen myös vakavasti, Nerg sanoo.

Radikalisoitunut henkilö voidaan Nergin mukaan ottaa viranomaisseurantaan, jos on epäilyä, että hän valmistelee terroritekoa.

Suomesta ei Nergin mukaan voida kuitenkaan poistaa henkilöä pelkän terroriepäilyn perusteella.

– Maasta voidaan poistaa hyvinkin nopeasti, jos on rikoksia taustalla, mutta jos teot ovat vasta epäilyasteella mennään siihen, että viranomaiset alkavat seurata henkilöä, Nerg kertoo.

Seurannassa noin 300 terrorismiyhteyksien vuoksi

Suojelupoliisilla on tällä hetkellä seurannassaan noin 300 sellaista henkilöä, joilla on jotakin yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

– Joukossa on monelta taustalta olevia sekä suomalaisia että ulkomaalaisia. Läheskään kaikki eivät ole turvapaikkaprosessissa, Nerg toteaa.

Sellaisia henkilöitä, jotka ovat saaneet kielteisen lainvoimaisen turvapaikkapäätöksen, on Nergin arvion mukaan Suomessa tällä hetkellä jo satoja.

– Heidän on mahdotonta hankkia elantoa laillisin keinoin, jollei heillä ole jotakin verkostoja olemassa. Olemme arvioineet, että heistä voi tulla turvallisuusuhka, jos määrä kovin paljon kasvaa, vaikkeivät he sitä vielä olisi, Nerg arvioi.

Aiemmin Suomi pystyi hänen mukaansa palauttamaan lähes kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet, mutta tällä hetkellä palautukset ovat hieman ruuhkautuneet.

– Suomi on kuitenkin tehokas palauttaja verrattuna esimerkiksi Ruotsiin tai Saksaan, Nerg huomauttaa.

Suomi on yhä maailman turvallisin maa

Kansliapäällikkö korostaa, että terrori-iskusta huolimatta Suomi on edelleen maailman turvallisin maa.

– Terroriteon tutkinta ei nosta Suomea tässä suhteessa kovin paljon huonommalle tasolle, hän sanoo.

Suomi ei ole hänen mukaansa myöskään mitenkään erityisesti valikoitumassa terroristijärjestöjen kohteeksi, siksi uhka-arviota ei ole myöskään nostettu Suomessa samalle tasolle kuin esimerkiksi Espanjassa, jossa se on selvästi korkeampi. Suomessa uhka-arvio on neliportaisen asteikon kakkostasolla.

Nerg on erittäin tyytyväinen siihen, miten Turun puukottaja saatiin taltutettua. Poliisi oli iskupaikalla vain kolmessa minuutissa.

– Meillä on onni, että on ollut aikaa tehdä tätä valmistelutyötä ja on otettu Tukholmastakin kaikki se oppi, mitä sieltä vain on ollut saatavissa. Kyllä se taustatyö näkyy nyt siinä, miten Turussa meni, Nerg toteaa.

Nerg antaa kiitosta myös kansalaisille, jotka riensivät apuun viranomaisen tueksi.

– Totta kai meidän viesti on, että ammattilaisen tehtävä on hoitaa väkivaltatilanteet. Mutta kyllä se on arvostettavaa, että jos näkee naisen olevan hengen hädässä, menee apuun, Nerg kiittää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .