Päivi Räsänen: "Suomi on aborttilain suhteen takapajula"

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen sanoo tekevänsä kaikkensa, että aborttilain muuttaminen etenee eduskunnassa.

Räsänen sanoo luottavansa lääkärikunnan tukeen ajaessaan hoitohenkilökunnalle oikeutta kieltäytyä eettisin perustein tekemästä potilaalle aborttia. Räsäsen mukaan oikeutta haluaisi käyttää vain pieni osa lääkäreistä, ja ammattikunta olisi valmis suomaan heille sen. Näin Räsänen päättelee lääkärien kanssa käymiensä keskustelujen perusteella.

–Suomi on aborttilain suhteen takapajula, ja aion tehdä kaikkeni, että lain muuttaminen etenee eduskunnassa. Suomessa on tässä asiassa menty Itä-Euroopan maiden mallin mukaisesti. Maamme on Ruotsin ohella ainoita länsimaita, joissa lääkäreillä tätä oikeutta ei edelleenkään ole, lääkärin koulutuksen saanut Räsänen sanoi Keskisuomalaiselle Jämsässä lauantaina.

Vastustajien mielestä oikeus muun muassa vaikeuttaisi abortin saamista. Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Oskari Heikinheimo sanoi Sunnuntaisuomalaisessa 20. tammikuuta, että käytännössä oikeuden antaminen on mahdotonta, sillä julkisen terveydenhuollon hoitohenkilökunta ei voi valita, ketä hoitaa ja keitä ei, vaan kaikkia on hoidettava yhtä hyvin.

Aborttilain muuttamisen tavoitteena on Räsäsen mukaan oltava myös aborttien määrän vähentäminen. Vastapainoksi äitien sosiaalista tukea on lisättävä.

Lue lisää sunnuntain 27.1. Keskisuomalaisesta tai osta päivän näköislehti tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.