Päivi Räsänen onnistui pakenemaan nuorena puskaraiskaajan alta – "En ilmoittanut asiasta kenellekään"

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) yritettiin raiskata, kun hän oli noin 17-vuotias.

Räsäsen mukaan tekijänä oli kotimatkalla seuraan lyöttäytynyt häntä nuorempi poika. Tällä oli käytössä teräase.

– Hän kiskaisi minut yhtäkkiä syrjään pusikon taakse, kaatoi maahan ja yritti repiä vaatteita. Sain kuitenkin riuhtaistua itseni irti ja juoksin karkuun. En ilmoittanut asiasta kenellekään, koska koin tilanteen jotenkin häpeälliseksi. Lisäksi vähättelin tekoa, sillä selviydyin siitä ilman mitään vammoja, Räsänen kertoo.

Nykyään hän ajattelee, että tapauksesta olisi pitänyt ilman muuta ilmoittaa poliisille.

– Tämä kokemus ei ole mitenkään traumatisoinut minua, mutta olen käynyt hyvissä ajoin keskusteluja omien tyttärieni kanssa mahdollisia ahdisteluja ajatellen, Räsänen kertoo.

Räsänen kertoi raiskausyrityksestä, kun Keskisuomalainen ja sen kumppanilehdet kysyivät seksuaaliseen ahdisteluun liittyvistä asioista ja kokemuksista naiskansanedustajilta.

Kansanedustaja Veera Ruohokin (ps.) kertoo joutuneensa raiskausyrityksen kohteeksi ulkomailla.

– Tein rikosilmoituksen ja tekijä saatiin kiinni seuraavana päivänä läheltä samaa paikkaa, jossa yritys tapahtui, hän valottaa jatkotapahtumia.

Ruoho kertoo joutuneensa myös ulkomaalaisten miesten pahoinpitelemäksi, koska ei suostunut yhteiskuviin ja halattavaksi.

Fyysistä seksuaalista ahdistelua hän ei ole kokenut poliitikon urallaan, mutta kertoo sosiaalisen median kautta tulevan ahdistelun olevan pahimmillaan viikoittaista.

– Halutaan ostaa seksiä, nettiseksiä tai käytettyjä sukkahousuja ja lähetetään kuvia "varustuksesta" sekä haukutaan huoraksi, Ruoho kertoo.

Kyselyyn vastasi 27 kansanedustajaa eli noin kolmannes kaikista naiskansanedustajista. Heistä kuusi on kokenut seksuaalista ahdistelua poliittiseen uraan liittyvissä tilanteissa. Esimerkiksi Räsänen ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.