Päivi Räsänen otti kantaa Puolimatka-kohuun – jätti kirjallisen kysymyksen hallitukselle professorin kohtelusta

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) kysyy, miten hallitus aikoo turvata tieteellisen tutkimuksen vapauden sekä korkeimman opetuksen sananvapauden. Räsänen jätti tiistaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen asiasta.

Räsäsen kannanotto juontaa juurensa Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professorin Tapio Puolimatkan Oikea Media- nimisessä verkkolehdessä julkaistuun kirjoitukseen.

Räsänen ihmettelee kysymyksessään muun muassa yliopiston rehtorin Keijo Hämäläisen lausuntoa, jonka mukaan Puolimatkan artikkeli ei edusta Jyväskylän yliopiston arvoja eikä linjaa.

– Ihmettelen syvästi sitä, mikä pedofiliasta varoittamisessa on vastoin yliopiston arvoja, Räsänen kysyy.

– Merkille pantavaa on, että Puolimatka ei ole artikkelissaan syyttänyt mitään tiettyä ihmisryhmää, vaan täysin asiallisesti käsitellyt pedestrian ja pedofilian normalisoimisprosessia. Jyväskylän yliopiston pyrkimykset vaimentaa näkökulmien välistä keskustelua ovat erittäin haitallisia koko yliopistoyhteisölle, hän jatkaa.

Kansanedustaja sanoo olevansa huolissaan akateemisen maailman ja tieteellisen tutkimuksen sananvapauden kaventumisesta.

– Yliopistoissa vallitsee lain mukaan tutkimuksen, taiteen ja opetuksen vapaus. Korkean tieteellisen tutkimuksen parissa erilaisten näkökulmien on saatava käydä keskinäistä dialogia. Näkökulmien vaimentaminen loukkaa sananvapautta, jonka perustuslakimme turvaa, Räsänen toteaa.

Räsäsen mielestä rehtori Hämäläisen lausunnot loukkaavat sananvapautta ja korkeimman opetuksen ja tutkimuksen vapautta.

– Rehtorin vaatimus siitä, että kukaan ei saa tuntea itseään loukatuksi, tekisi toteutuessaan analyyttisen ja kriittisen akateemisen keskustelun täysin mahdottomaksi, Räsänen toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .