Pöydät tyhjenivät ja ilmeet kovenivat keskustan vaalivalvojaisissa, kun tappion syvyys selvisi

Kun eduskuntavaalien ääntenlaskenta lähestyi loppuaan ja keskustan vaalitappion syvyys valkeni puolueen vaalivalvojaisväelle, monen huulet puristuivat tiukoiksi ja leuat ojentuivat uhmakkaasti. Täystyrmäys ja turpiin tuli. Pikkusuolaisetkin oli jo kannettu pois, ja alkoholiton olut oli lopussa.

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä kiipesi lavalle pitämään illan päätöspuhettaan, ja iloisesta, sisääntuloa tahdittaneesta poprallista soitettiin vain muutama sekunti.

– Vaaleissa tuli iso tappio. Se on selvä keskustan osalta, ja se on vastuunkantajan rooli. Olen hyvin ylpeä teistä kaikista, teitte valtavan työn omissa vaalipiireissänne, Sipilä kiitteli puolueen ihmisiä.

Kannatuksen murenemista ounasteltiin

Sipilän mukaan puoluehallituksessa ja eduskuntaryhmässä todettiin monta kertaa, että kannatus kärsii päätöksistä, joita piti tehdä.

– Tosiasia on, että meiltä on nyt putoamassa todella moni, moni hieno ehdokas eduskunnasta, jotka ovat tehneet todella hyvää työtä ja vaikeita päätöksiä siellä neljän vuoden ajan hankalassa tilanteessa. Nyt vastuunkanto näkyy.

Toiveikkaassa lopussa Sipilä valoi yleisöönsä sisua muistuttamalla, että "vaikeiden päätösten hedelmiä saadaan vielä niittää, jos emme väsy". Sipilän puhe sai pitkät suosionosoitukset, jotka oli kuin tarkoitettu kannustamaan niin puhujaa kuin kuulijoitakin.

Useita halauksia vaihdettiin, kun Sipilä jalkautui alati harvenevaan vaalivalvojaisjoukkoon.

– Tsemppiä, tsemppiä kaikille, hän sanoi halaajille.

Vihreiden Haavisto: Tuli naisten ja nuorten vaalit

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto tuuletti puolueensa tulosta Tavastia-klubin lavalla Helsingissä sunnuntaina.

– Olemme tehneet historiaa ja olemme suurimman vaalivoiton tekijä, hän sanoi hurrausten keskellä.

Kun äänistä oli laskettu lähes kaikki, puolue oli saamassa noin 11 prosenttia äänistä. Se on lisännyt kannatustaan noin parilla prosenttiyksiköllä viime vaaleista.

Puolue oli myös kiilaamassa Helsingin suurimmaksi 23,5 prosentin ääniosuudella, kun äänistä oli laskettu lähes kaikki. Koko Suomessa vihreät oli viidenneksi suurin.

Haavisto nosti esiin puheessaan erityisesti nuorten naisten nousun.

– Näistä tuli naisten ja nuorten vaalit, hän sanoi.

Muun muassa Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiris Suomela Pirkanmaalta ja Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja opiskelija Bella Forsgrén olivat menossa läpi uusina edustajina.

Äänikuningatar Ohisalo ei kommentoi puheenjohtajakisaa

Haavisto kertoi aiemmin illalla, että aikoo pitää lupauksensa puolueen puheenjohtajapaikalta väistymisestä. Haavisto nousi puolueen johtoon aiemman puheenjohtajan Touko Aallon väistyttyä tehtävästä sairausloman vuoksi. Aalto oli putoamassa eduskunnasta hänen paikkansa mennessä Forsgrénille.

Vihreiden yhdeksi ääniharavaksi noussut puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo ei kommentoinut, aikooko hän lähteä tavoittelemaan puolueen puheenjohtajapaikkaa. Kun äänistä oli laskettu yli puolet, Ohisalo oli puolueen toiseksi eniten ääniä kerännyt ehdokas puheenjohtaja Haaviston jälkeen.

– Katsotaan yksi ilta kerrallaan, Ohisalo sanoi STT:lle. Omasta ja vihreiden tuloksesta hän kertoi olevansa iloinen, mutta haluavansa odottaa ääntenlaskun loppuun asti.

– Viime vaaleissa olin menossa läpi, mutta en sitten mennytkään, joten katsotaan nyt loppuun, hän sanoi.

Myöskään eduskuntaan jälleen nouseva kansanedustaja Emma Kari ei halunnut kommentoida, aikooko lähteä kisaamaan puheenjohtajan paikasta.

– Katsotaan ensin nämä vaalit loppuun, hän sanoi.

Vihreiden puoluekokous pidetään Porissa kesäkuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.