PAM: Palkkarikos lakiin, online-kassat nopeasti käyttöön

Online-kassajärjestelmän käyttöönottoa pitää kiirehtiä, Palvelualojen ammattiliitto PAM vaatii.

Palvelualojen ammattiliitto PAM vaatii palkkarikoksen kirjaamista lakiin Suomessa. Palkkarikoksen nimikkeellä voitaisiin estää alipalkkausta, joka on myös merkittävä harmaan talouden muoto, PAM perustelee.

– Alipalkkaus antaa epäreilua kilpailuetua sopimuksia rikkoville yrityksille ja johtaa pahimmillaan työntekijöiden alivakuuttamiseen. Lakimuutoksilla ja riittävillä valvonnan resursseilla pystymme parhaiten edistämään verotulojen karttumista sekä oikeudenmukaisia palkkoja. Maan hallituksen on ryhdyttävä viimein toimeen ja edistettävä keskeisiä harmaata taloutta estäviä toimenpiteitä pikaisesti, PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo sanoo.

Harmaan talouden torjumiseksi Suomessa olisi otettava myös nopeasti käyttöön tyyppihyväksytty online-kassarekisterijärjestelmä. Hallitus selvittää parhaillaan järjestelmän mahdollista käyttöönottoa, mutta PAMin mukaan järjestelmä voitaisiin ottaa käyttöön nopeutetusti. Järjestelmällä voitaisiin torjua harmaata taloutta etenkin käteisvaltaisilla aloilla, PAM perustelee.

Järjestelmät perustuvat pilvipalveluiden hyödyntämiseen. Vastaavista järjestelmistä on PAMin mukaan hyviä kokemuksia useista Euroopan maista, esimerkiksi Ruotsista.

– Online-kassajärjestelmällä verottaja saa helposti tarvitsemaansa tietoa, koska esimerkiksi suoritetut maksut siirtyvät reaaliaikaisesti kirjanpitoon ja niin sanottu ohimyynti estyy tehokkaammin kuin nykyisin. Uusi kassajärjestelmä tuo etua myös yrityksille, koska se mahdollistaa muun muassa digitalisoidun varastonvalvonnan, työtuntien optimoivan budjetoinnin ja tarkat katelaskelmat, Ylitalo perustelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.