PAM pelkää: Vahvat oluet kaupassa lisäisivät väkivaltaa

Järjestön mielestä hallituksen pitää kantaa vastuuta myös alkoholin parissa työskentelevien turvallisuudesta.

Palvelualojen ammattiliitto PAM pelkää, että päivittäistavarakauppojen mahdollisesti laajennettava oikeus myydä alkoholia lisää työturvallisuusriskejä ja väkivaltatilanteita merkittävästi.

Alkoholilakia ollaan uudistamassa. Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) linjasi helmikuussa, että vahvat oluet ja viinit eivät ole tulossa vähittäiskauppoihin. Sittemmin esille on noussut vaihtoehto, että osa vahvoista oluista (alkoholia yli 4,7 tilavuusprosenttia) vapautettaisiin myyntiin Alkon ulkopuolelle.

PAMin mielestä tuotevalikoimien laajentaminen väkevämpien osalta tilanteessa, jossa "edes nykyisen järjestelyn osalta ei väkivallan uhkaa ole saatu kunnolla haltuun", ei edistä työntekijöiden turvallisuutta.

– Kauppojen aukioloa on juuri vapautettu ja vielä on näkemättä, kuinka paljon yöllä yksintyöskentely lisää häiriö- ja uhkatilanteita. Henkilökunta joutuu kieltäytymään jo nyt useasti alkoholin myynnistä, jolloin vaaratilanteita saattaa syntyä. Tähän kokemukseen perustuen on edesvastuutonta laajentaa myyntioikeuksia vielä lisää, sanoo työympäristöasiantuntija Erika Kähärä PAMista.

Kauppojen aukioloajat vapautettiin kuluvan vuoden alusta.

PAM kertoo, että tutkimusten mukaan kaupan alan työntekijät joutuvat entistä enemmän vaarallisiin uhkatilanteisiin. Järjestön jäsenselvitys tältä keväältä kertoo, että esimerkiksi 73 prosenttia myymälätyöntekijöistä on joutunut sanallisen väkivallan kohteeksi. Osuus on kasvanut, sillä vuonna 2012 se oli 65 prosenttia. Selvityksen mukaan yksintyöskentely näyttää lisäävään asiakasväkivallan kohtaamista.

PAMin mielestä hallituksen pitää kantaa vastuuta myös alkoholin parissa työskentelevien turvallisuudesta.

– Väkivalta ei ole sallittua ja sen kohtaamisen kynnystä ei saa madaltaa, Kähärä toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.