Paastohaaste tyssäsi alkuunsa – enemmän haittaa kuin hyötyä

Ryhtyisinkö paastoon? Mikäpä ettei! Toimittaja otti haasteen vastaan ja päätti kokeilla ensimmäistä kertaa elämässään paastoa. Paasto päättyi kuitenkin ennen kuin oli ehtinyt alkaakaan. Osoittautui nimittäin, että harmittomaksi luullusta kokeilusta voisi olla terveydelle jopa haittaa.

Vaikka paaston sanotaan poistavan elimistöstä kuona-aineita, ei tälle Helsingin yliopiston ravitsemusfysiologian professorin Marja Mutasen mukaan ole tieteellistä näyttöä.

– Se mitä tapahtuu on, että elimistön elopaino vain pienenee, kun rasvakudos vähenee.

– Toki se on yhdenlainen terveyshyöty, jos painoa on ollut kovasti liikaa. Yleensä painoa tuppaa kuitenkin tulemaan aika reippaasti paaston jälkeen takaisinkin, Mutanen kommentoi sanomalehti Keskisuomalaiselle.

Haittana on sekin, että varsinkin paaston alkuvaiheessa poltetaan myös lihaskudosta.

– Paaston loputtua ainakin osa menetetystä lihaskudoksesta tahtoo korvautua rasvakudoksella. Elimistön kokonaiskoostumus voi siis paaston myötä heiketä.

Selvästi epäedullinen vaikutus paastolla on myös suolinukkaan.

– Ruoansulatuskanavasta ei paaston aikaan mene oikeastaan mitään läpi ja kanava alkaa surkastua, Mutanen selvittää.

Suoliston pinnalla oleva nukka lyhenee ja imeytymiskyky heikkenee.

– Tavallisesti kudos uusiutuu kokonaan kerran viikossa. Mutta jos ruokaa ei kulje läpi, niin kudos uusiutuu vain todella vähän.

On kuitenkin yksi syy, miksi Mutanen ei paastoa täysin teilaa.

– Jotkut kyllä kokevat, että psyykkisesti paastosta on hyötyä. Koetaan henkistä piristymistä ja itsensä ylittämisen tunnetta.

Lisää aiheesta Keskisuomalaisen terveyssivulla tiistaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.