Paatero ja Starczewski "rotupetturilistalla" – Tekijälle pienet sakot mutta iso lasku

Sadoista ihmisistä tietoja kerännyt 29-vuotias jyväskyläläismies tuomittiin sakkoihin Keski-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina. Mies liitti ihmisiin tietoja muun muassa näiden etnisestä taustasta, poliittisesta vakaumuksesta tai uskonnosta. Oikeuden mukaan hän syyllistyi henkilörekisteririkokseen.

Sakko on suuruudeltaan syyttäjän vaatimuksen mukainen 50 päiväsakkoa. Tuomitun tuloilla sakkosumma jää 300 euroon.

Sakkojen lisäksi tuomittu joutuu maksamaan vahingonkorvauksia kaikkiaan 52 asianosaiselle, joiden tietoja hän keräili. Korvausvaatimuksista suurimmat olivat 1 000–2 000 euroa. Oikeus päätyi kuitenkin määräämään vahingonkorvaukset 300 euron suuruisiksi henkilöä kohti.

Tuomitun asianajajan Tero Artimon mukaan miehen maksettavaksi tuli vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 29 000 euroa.

Artimon mukaan tuomittu todennäköisesti valittaa korvausten suuruudesta hovioikeuteen.

– Hän ei tule suoriutumaan kärsimyskorvausten ja oikeudenkäyntikulujen maksamisesta.

Artimon mukaan tuomittu on valmistumassa ammattiin.

– Kokonaissumman pienentämisellä yritämme välttää tilanteen, jossa työllistymisen jälkeen asiakkaani palkasta menisi kuukausittain iso osa ulosoton kautta korvausten ja oikeudenkäyntikulujen maksamiseen, Artimo sanoi.

Paatero, Alafuzoff, Starczewski

Osa rekisteriin joutuneista ei vaatinut korvauksia. Heitä olivat muun muassa poliisiylijohtaja Mikko Paatero, EU:n sotilastiedustelun suomalainen päällikkö Georgij Alafuzoff sekä jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Juhani Starczewski (Rehobot-ryhmä, entinen kd.).

300 euron korvausta vaati muun muassa Cata Mansikka-aho. Hän tuli tunnetuksi 2000-luvun alussa Levottomat-elokuvan tunnuskappaleesta, jonka hän esitti Samuli Edelmannin kanssa.

Mansikka-aho on myös toiminut Helsingin kuntapolitiikassa kokoomuksen edustajana sekä keuruulaisen Lauri Oinosen (kesk.) avustajana tämän toimiessa kansanedustajana.

Koivulaakso ei hätkähdä

Käräjäoikeuden tiistainen tuomio liittyy parin vuoden takaiseen kirjastopuukotukseen Jyväskylässä. Itse puukotukseen päättyneestä tappelusta tuomiot on annettu jo aiemmin.

Puukotukseen kärjistynyt tilanne sattui tammikuussa 2013 Jyväskylän pääkirjastossa. Kolme miestä pyrki sisään Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsitelleeseen keskustelutilaisuuteen. Tilaisuuden järjestäneen yhdistyksen edustaja ja toinen mies estivät heidän pääsynsä saliin.

Mies, joka sai syytteen henkilörekisteririkoksesta, sai tammikuussa sakot muun muassa avunannosta kokouksen estämisen yritykseen.

Tietokirjailija ja vasemmistopoliitikko Dan Koivulaakso on yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista. Hän sanoo, että tämäntyyppinen tietojen keruu ei vaikuta hänen toimintaansa mitenkään.

Kun tietojen keruu ja sen järjestelmällisyys ja pitkäaikaisuus tulivat aiemmin tietoon, moni ihminen otti häneen yhteyttä ja kyseli, mitä pitäisi tehdä.

– Keruun kohteeksi joutui moni ihminen, jolla ei ole julkista toimintaa. On huolestuttava piirre, että kansalaisjärjestössä toimiva ihminen joutuu rekistereihin, Koivulaakso kertoi.

Hän itse ei ollut henkilörekisteririkoksessa asianomistaja.

Puukottaja sai tammikuussa vuoden ja kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Hän on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen. Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin myös kaksi keskustelutilaisuuden järjestäjän edustajaa, toisen pahoinpitelystä ja toisen pahoinpitelyn yrityksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mies listasi "rotupettureita" ja "juutalaisia" – tuomittiin sakkoihin