Paavo Arhinmäki haluaa elvytystä, ei leikkauksia

Valtiontaloutta ei pidä enää yrittää hoitaa leikkaamalla, katsoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Arhinmäen mielestä seitsemän vuotta sitten alkaneen finanssikriisin yhteydessä on nähty, että leikkauspolitiikalla työttömyys on kasvanut, talouskasvu hiipunut ja velkasuhde noussut.

- Jos jatketaan leikkaavaa linjaa, se hyydyttää Euroopan taloutta entisestään, Arhinmäki sanoo STT:n puheenjohtajahaastattelussa.

Arhinmäki muistuttaa, että kiristävän politiikan taustalla on ajatus siitä, että jos velkataso nousee yli 90 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen, talouskasvu alkaa hidastua merkittävästi. Sittemmin on huomattu, että faktatietoa puuttui ja tämän ajattelun perusta on murentunut.

Vaaliohjelmassaan vasemmistoliitto lähtee siitä, että suunnan on muututtava. Siihen tarvitaan laaja julkisten investointien ohjelma muun muassa infrastruktuurin, palvelujen ja uuden teollisuuden kehittämiseen.

- Nyt pitäisi meidän mielestämme leikkausten sijasta panostaa elvyttämiseen.

Valtion tulopohja saataisiin Arhinmäen mukaan paikattua, jos harmaa talous saataisiin kuriin. Verotusta voitaisiin ensi vaalikaudella keventää pienituloisilta ja pienyrittäjiltä, jos sitä vastaavasti kiristetään isotuloisilta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.