Pahin lumimyräkkä taittumassa

Lumisateita on torstaina ja perjantaina odotettavissa vielä etenkin Lapissa ja länsirannikolla. Sateiden ei Ilmatieteen laitoksen mukaan kuitenkaan odoteta yltyvän Etelä- Itä- ja Keski-Suomen kaltaisiin lumisateisiin.

– Matalapaine alkaa hiljalleen siirtyä idästä pohjoiseen ja sateet heikkenevät samalla, päivystävä metereologi Hannu Valta sanoo.

Paikalliset ajoittaiset lumisateet ovat mahdollisia koko loppuviikon.

– Yhtä laaja-alaista lumimyräkkää ei kuitenkaan ole enää tällä viikolla tulossa, Valta sanoo.

Ilmatieteen laitoksen seuraaman Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen mukaan sademäärissä ei ole luvassa mainittavaa poikkeamaa myöskään tulevien viikkojen aikana. Sen sijaan Pohjois-Euroopassa vallitsee keskimääräistä kylmempi sää seuraavan kahden viikon ajan.

– Pakkaset voivat loppuviikosta kiristyä 20 asteeseen Etelä-Suomessakin, Valta sanoo.

Junaliikenne palasi normaaliksi oletettua aiemmin

VR palaa jo torstaina normaaliin liikenteeseen sekä kauko- että lähiliikenteessä. Tämä tarkoittaa, että lähiliikenteessä ajetaan taas noin 800 vuoroa ja kaukoliikenteessä 300 vuoroa vuorokaudessa. Esimerkiksi tiistaina ja keskiviikkona ajettiin vain noin puolet pääkaupunkiseudun liikenteestä. Alun perin yhtiö oli varautunut karsimaan junaliikennettä perjantaihin asti.

VR:n operaatiokeskuksen johtajan Ari Vanhasen mukaan junaliikenteen karsiminen osoittautui toimivaksi ratkaisuksi sekä VR:n henkilökunnan että matkustajien kannalta. Junaliikenne ei päässyt ruuhkautumaan karsitun liikenteen myötä.

– Harkitsemme myös jatkossa tapauskohtaisesti, pitääkö junaliikennettä karsia. Vähään aikaan tällaista ei ole tarvinnut tehdä, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan VR harkitsee junaliikenteen karsimista sellaisissa säätilanteissa, joissa ennustetaan kovaa lumipyryä, pakkasta ja tuulta.

Rampit kinkkisiä autoilijoille

Keskiviikko oli haasteellinen autoilijoille etenkin Keski- ja Itä-Suomessa, jonne lumimyräkkä siirtyi Etelä-Suomesta. Tampereen tieliikennekeskuksen mukaan päivän aikana vältyttiin huonosta ajokelistä huolimatta pahoilta onnettomuuksilta. Liikenne kangerteli ajoittain rekkojen jumiutuessa ylämäkiin liukkauden takia.

– Muuten liikenne sujui olosuhteisiin nähden hyvin. Autoilijat muistivat kiinnittää huomiota ajonopeuksiin ja turvaväleihin, Tampereen tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Liisa Järvinen sanoo.

Etelä-Suomessa pelti kolisi tiistaina etenkin kehä- ja moottoriteiden ramppialueilla. Sankasti satava lumi kasautui polanteiksi, jotka aiheuttivat autojen pyörähdyksiä liukkaalla tiellä.

– Jatkoa ajatellen rampeissa olisi hyvä kiinnittää huomiota tilannenopeuksiin, Helsingin tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Esa Malinen sanoo.

Malisen mukaan Etelä-Suomessa tieliikennekeskuksen tietoon tuli keskiviikolta joitain peltikolareita, mutta vakavilta ketjukolareilta vältyttiin.

– Olosuhteet pahoihin ketjukolareihin olivat olemassa, joten autoilijat osasivat olla varovaisia tältä osin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.