Paikalliset marjat ja leivät jatkavat Multian koululaisten ruokapöydässä – kunnanjohtaja pitää lähituottajilta tehtäviä hankintoja kunnan elinvoimaa ylläpitävinä tekijöinä

Multian kunta haluaa paikalliset marjat ja leivät koululaisten lautasille ja ikäihmisten ruokapöytiin. Kunta liittyy valtakunnalliseen elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden puitesopimukseen neljäksi vuodeksi. Samalla kunta pitää tiukasti kiinni keväällä kuntastrategiaan kirjatusta periaatteesta ostaa paikallisia elintarvikkeita.

Sopimuskausi alkaa ensi vuoden alusta. Taustalla on yhteishankintayhtiöiden fuusio, jossa Kuntaliiton omistama KL-Kuntahankinnat ja valtion omistama Hansel yhdistyvät. Yhdistymisen myötä valtion ja kuntien yhteishankinnat voidaan hoitaa samasta paikasta, mikä mahdollistaa varmuutta hankintoihin sekä hallinnollisia säästöjä. Suoria hintasäästöjä kertyy jopa 15 prosenttia, ja lisäksi työntekijöiden työaikaa vapautuu muihin tehtäviin.

Viime syksynä Multian kunnanjohtajana aloittanut Noora Pajari pitää lähituottajilta tehtäviä hankintoja yhtenä kunnan elinvoimaa ylläpitävistä tekijöistä.

– Elintarvikkeiden puitesopimukseen liittyessä kunta ilmoittaa halustaan tehdä joitakin elintarvikehankintoja paikallisilta toimijoilta. Kuntastrategia painottaa lähiruuan ja luonnontuotteiden hyödyntämistä. Voimme hieman räätälöidä hankintoja, ja samalla kuitenkin hyötyä ison puitesopimuksen eduista. Multialla kyseeseen tulevat lähinnä marjat ja yhteistyö esimerkiksi Petäjäveden kanssa voisi tuoda paikallista leipää hankintoihin mukaan, sanoo Pajari.

Lähiruoka on ilmastollisesti myönteinen asia, kun kuljetus jää vähäiseksi. Lisäksi varastointiaika lyhenee ja ruoka saadaan hyvinkin tuoreena pöytään. Multian kunnan vuosiostot elintarvikkeissa ja muissa niin sanotuissa non-food-tuotteissa, kuten kertakäyttöastioissa, servieteissä ja suodatinpusseissa ovat lähemmäs 126 000 euroa. Pajari ei osaa ennakoida siitä lähiruuan osuutta.

– Multian etu näissä hankinnoissa on ketteryys. Olemme pieni toimija, jonka kertaostot eivät ole lainkaan vaikkapa Jyväskylän luokkaa. Kaikkiaan lähiruokahankintojen edistämisessä pullonkaula on hankintaosaaminen.

– Tarjouskilpailun järjestäminen siten, että pienellä paikallisella toimijalla on aito mahdollisuus menestyä kilpailutuksessa, ei ole mutkaton asia. Ympäristöarvot ovat lähiruokahankinnan hyvä peruste, mutta toisaalta hankintalaki vaatii välttämään epätarkoituksenmukaista hankintojen pilkkomista. Pilkkominen on kuitenkin välttämätöntä paikallisten toimijoiden kannalta. Asia vaati koulutusta, pohtii Pajari.

Tampereen kaupunkiympäristöstä Multian metsäiseen maaseutuun muuttaminen on ollut Pajarille avartava kokemus. Kunnan henkilökunnan ohuus tuo kunnanjohtajan työtehtäviin todella paljon käsillä tekemistä.

– Isoissa kunnissa on hankintayksiköt, ja meillä hankintaohjeistus on kunnanjohtajan vastuulla. Toki asiat valmistellaan hallintokunnissa, mutta pieni kunta tarjoaa johtajalleen aivan erilaisen näköalapaikan toimintaan.

Yhteistyö viime syksyn vesiongelmien aikaan on hyvä esimerkki. Palolaitoksella oli vesipiste kuivan kaivon talouksille, leirintäalue tarjosi ihmisille peseytymismahdollisuudet ja kunnantalon pyykkituvassa sai pestä vaatteet, kertoo Pajari.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .