Paimion parantolan omistajaksi tulossa säätiö, valtio lähdössä mukaan tietyin ehdoin

Arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon suunnitteleman Paimion parantolan omistajaksi esitetään säätiötä. Sen tärkeimpänä tehtävänä olisi varmistaa kiinteistön kunnon säilyminen, esitetään opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön teettämässä selvityksessä.

Säätiössä olisivat mukana valtio, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki. Parantolan tuleva hallinnointi oli esillä tiistaina hallituksen lisätalousarvioneuvottelussa.

Selvityksessä esitetään, että sairaanhoitopiiri antaisi säätiölle parantolakiinteistön irtaimistoineen korvauksetta. Valtio luovuttaisi säätiön peruspääomaksi puoli miljoonaa euroa ja sitoutuisi enintään 2,5 miljoonan euron hallinto-, suunnittelu- ja korjauskustannuksiin neljän seuraavan vuoden aikana.

Alvar Aalto -säätiö ja Paimion kaupunki luovuttaisivat puolestaan perustettavan säätiön peruspääomaksi molemmat vähintään 30  000 euroa. Nämä ovat reunaehtoina valtion osallistumiselle.

Edellytykset kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle

Parantolassa on mahdollisuuksia kulttuuri- ja hyvinvointimatkailulle. Selvityksen mukaan paras mahdollisuus liiketoiminnalle olisi monikäyttömalli, jossa tiloja hyödyntäisi usea terveyden ja hyvinvoinnin alan toimija. Tärkeää olisi myös muodostaa kansainvälisiä yhteistyöverkostoja.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annikka Saarikko (kesk.) oli tammikuussa perhe- ja peruspalveluministerinä käynnistämässä nyt valmistunutta selvitystä.

–  Olen iloinen, että voin tiede- ja kulttuuriministerinä yhdessä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen kanssa olla edistämässä Paimion parantolan tulevaisuuden turvaamista, Saarikko sanoo tiedotteessa.

–  Paimion parantolan tulevaisuuden turvaaminen on tärkeää rakennuksen merkittävän kulttuurihistoriallisen arvon vuoksi. Selvitys tarjoaa hyvän pohjan tälle työlle, sanoo puolestaan ministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Selvityksen tekivät varatuomari Heikki Alanen ja diplomi-insinööri Olavi Hiekka.

Siivitti Aallot kansainväliseen tietoisuuteen

Varsinaissuomalainen Paimion parantola on arkkitehtien Alvar ja Aino Aallon kansainvälisesti tunnetuimpia rakennuksia. Se rakennettiin vuosina 1929–1933 ja toimi 1960-luvulle asti tuberkuloosiparantolana.

Vuosina 1974–1979 sairaalassa tehtiin muutostöitä, ja se muuttui yleissairaalaksi.

Parantola on suojeltu rakennussuojelulailla. Rakennus on ollut Unescon maailmaperintökohteiden aieluettelossa vuodesta 2004.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri lopetti toimintansa parantolassa vuonna 2015 ja käynnisti kohteen myynnin kesäkuussa 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Haavisto rakentaisi vielä lomasuunnitelmat kotimaan matkailun varaan – ulkoministeri toivoo matkustuslinjausta keskiviikkoon mennessä

Toimintakiellossa olevan United Brotherhoodin jengitunnukset ovat kaikonneet ja jäseniä liikkunut Helvetin enkeleiden suuntaan – vankiloissa koronavirus pani huumebisnekset jäihin

Jyväskylän seurakunta lähettää suoran lähetyksen jumalanpalveluksesta Vaajakosken kirkosta – katso tästä kello 10

Joutsan ja Jämsän aamuyöllisiä ulosajajia epäillään törkeistä rattijuopumuksista

Auto katon kautta ympäri Kuoppamäen kurvissa Ähtärissä

Nouseva aurinko hämäsi Hankasalmella ja vesihöyry Keuruulla

Yön uutiskooste: Suomalaiset tyytyväisiä hallitukseen koronakriisissä, Kreikka sallimassa laajan matkustamisen Euroopan alueelta

Kinnulan lukion ylioppilas Leevi Leppänen, 18, putsasi pöydän seitsemällä laudaturilla – Lauantaina lukiossa koettiin yksi erikoisimmista keväjuhlista koskaan

Miksi säilyttää Jyväskylän lennot muutaman yrityksen takia? Näin vastaa lentoliikenteen merkitystä aluekehitykselle tutkinut jyväskyläläinen emeritusprofessori

HS-gallup: Iso osa suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen toimintaan koronakriisissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.