Kaksi isoa sanomalehteä muuttuu tabloidiksi: "Teemme markkinoiden parhaan lehtiuudistuksen"

Mediakonserni Keskisuomalainen toteuttaa kevättalvella 2016 merkittävän sisältö- ja ulkoasu-uudistuksen kahdessa suurimmassa sanomalehdessään. Sekä Jyväskylässä ilmestyvä Keskisuomalainen että Kuopiossa ilmestyvä Savon Sanomat siirtyvät perusteellisen suunnittelun jälkeen tabloidi-kokoon. Vuoden sisällä uudistetaan myös lehtien verkko- ja mobiilipalvelut.

Muutoksella tavoitellaan monipuolisempia ja hyödyllisempiä sisältöjä lukijoille sekä tehokkaampia markkinointikokonaisuuksia ilmoittajille.

Tabloidi-lehti on sivukooltaan puolet pienempi kuin nykyinen broadsheet-lehti. Luettavaa on jatkossa vähintään yhtä paljon kuin nyt, sillä tabloidi-lehden sivujen määrä kasvaa samalla kun sivukoko puolittuu.

Keskisuomalainen Oyj:n hallitus päätti uudistuksesta sekä valmisteluprosessin käynnistämisestä maanantaina.

– Uudistus on jatkoa sille systemaattiselle kehittämiselle, jota konsernissa on tehty viime vuosina. Yhteistyössä lukijoiden ja ilmoittajien kanssa teemme markkinoiden parhaan lehtiuudistuksen, jonka myötä Keskisuomalainen-konserni on entistä valmiimpi kohtaamaan tulevaisuuden haasteet, Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi toteaa pörssitiedotteessa.

Kangaskorven mukaan julkaisu-uudistus parantaa merkittävästi lukukokemusta ja käytettävyyttä sekä painetuissa lehdissä että lehtien digialustoissa.

– Tavoittelemme toimintatapaa, jonka tuloksena on entistä runsaampi, monipuolisempi ja hyödyllisempi journalistinen sisältö lukijoille sekä tehokkaampi markkinoinnillinen kokonaisuus ilmoitusasiakkaille.

Yhtä aikaa Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien kanssa sivukokoa vaihtavat myös Etelä-Suomen Sanomat ja Karjalainen. Lehdet ovat tehneet pitkään yhteistyötä. Lisäksi lehtien yhteinen Sunnuntaisuomalainen-sivusto muuttuu tabloidikokoon.

Kymmenen kysymystä ja vastausta tabloidi-lehdestä

Miksi Keskisuomalaisen sivukokoa pienennetään?

Tabloidikokoinen sivu on puolet pienempi kuin Keskisuomalaisen nykyinen broadsheet-kokoinen sivu. Pienempi lehti on kätevämpi lukea sekä paperisena että näköisversiona tabletilla tai tietokoneella. Suuri osa Suomen sanomalehdistä on siirtynyt tabloidiin, ja tekemiemme lukijatutkimusten mukaan suurin osa Keskisuomalaisenkin lukijoista toivoo muutosta tabloidiin.

Väheneekö luettavan määrä, kun sivukoko pienenee?

Ei vähene. Lehden sivujen määrä kasvaa samalla kun sivukoko puolittuu. Luettavaa on yhtä paljon kuin ennenkin.

Lyhenevätkö jutut?

Juttujen pituuksiin tulee enemmän vaihtelua. Tabloidissa on paljon pitkiä juttuja ja lyhyitä. Keskisuomalaisen tabloidiin tulee myös keskimittaisia juttuja, joissa voidaan perusteellisesti kertoa uutisista. Emme siirry vain lyhyisiin juttuihin, vaikka pyrimmekin tekemään jutuista napakkoja ja perusteellisia.

Muuttuuko sisältö viihteellisemmäksi?

Ei muutu. Keskisuomalaisen sisällöllinen linja pysyy entisellään. Sivukoko vain muuttuu. Keskisuomalaiselle tärkeää olla luotettavin ja nopein Keski-Suomen asioista kertova uutisväline sekä yksi valtakunnan johtavista uutisvälineistä maan ja maailman asioissa. Olemme maan viidenneksi suurin sanomalehti, ja KSML.fi on yli 240 000 lukijallaan erittäin suosittu verkkolehti. KSML.fi uudistuu loppuvuonna 2015 ja alkuvuonna 2016.

Tuleeko Keskisuomalaisesta paikallislehti?

Ei. Keskisuomalainen kertoo edelleen kattavimmin Keski-Suomen asiat, mutta samalla olemme valtakunnan ja koko maailman tapahtumia tarkasti seuraava uutislehti paperisena että sähköisenä lehtenä.

Pieneneekö lehden teksti?

Ei pienene. Lehden teksti säilyy samankokoisena tai suurenee nykyisestä tulevassa lehden ulkoasu-uudistuksessa.

Muuttuuko lehden tilaushinta?

Tilaushinta ei muutu tabloidin takia. Tavallisesti lehden tilaushintaa tarkastellaan vuosittain ja muutetaan tarvittaessa niin, että hinta kattaa lehden tekemisen kustannusten muutoksen.

Voiko lehden jakaa aamupalapöydässä?

Kyllä. Tabloid-kokoinen Keskisuomalainen on jaettu kahteen osaan, jotka on mahdollista irrottaa toisistaan.

Onko lehti nidottu?

On. Lehden molemmat osat nidotaan erikseen. Näin lehti on mahdollista jakaa, mutta sitä on miellyttävä lukea esimerkiksi sylissä, eivätkä sivut pääse leviämään.

Suuri osa Suomen sanomalehdistä on jo tabloid-kokoisia. Miksi Keskisuomalainen siirtyy tabloidiin vasta nyt?

Olemme tutkineet lukijakuntamme ja ilmoittajiemme toiveita lehden sivukoosta lähes vuosittain. Tabloidikoon yleistyminen on muuttanut ajattelua sekä ilmoittajissa että lukijoissa tabloidin suuntaan. Molemmat sivukoot ovat lehden tekemisen kannalta hyviä, mutta nyt kun suurin osa lehdistä on siirtynyt tai siirtymässä tabloidiin, päädyimme lehden tulevan sisällön ja ulkoasun uudistuksen yhteydessä kevättalvella 2016 siirtyä uuteen sivukokoon. Tämä on lehden normaalia kehitystä. Keskisuomalainen on tehnyt sisällön ja ulkoasun uudistamista yleensä 3–5 vuoden välein.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .