Paino tippui internetohjelmalla 22 kiloa – lihavuusleikkausta ei tarvittukaan

Jatkuva väsymys, alaselkäkipu ja uniapnea.

Niitä vantaalainen Sirpa Kettunen, 55, ei tullut ajatelleeksi, kun hän söi liikaa. Vuosien varrella painoa karttui niin, että lopulta Kettunen oli vaikeasti lihava, hänen painoindeksinsä oli 38.

Kettunen oli jo parikymppisenä ylipainoinen, mutta vasta myöhemmin kilot alkoivat toden teolla painaa.

– Kun yritin katsoa uutisia, nukahdin minuutissa sohvaan. Vasemmasta jalkaterästä meni aina tunto, kun kävin koiran kanssa kävelyllä, ja koko ajan tuntui alaselässä kipu, Kettunen kuvailee.

Elämänsä aikana hän oli käynyt läpi ison määrän erilaisia laihdutuskuureja Painonvartijoista kaalikeittodieettiin. Valvonut ja palellut yöllä, kun oli nälkä, mutta syödä ei saanut. Paino laski välillä, mutta sitten kilot hyökkäsivät entistä hurjempina takaisin.

Kettunen oli jo nöyrtynyt syömään kolmea erilaista verenpainelääkettä, mutta mitta täyttyi, kun lääkäri määräsi lisäksi uniapnean hoitoon jokaöisen, kohisevan maskin.

– Pyysin lähetettä lihavuusleikkaukseen.

Leikkausta ennen Kettusen oli kuitenkin osallistuttava ryhmään ja osoitettava painon pudotuksella, että hän todella on motivoitunut laihtumaan. Lääkärin lähetteellä Kettunen löysi itsensä pian uudesta Painonhallintatalo.fi-internetohjelmasta.

Paikallaan jököttävä kansa

Suomalaiset lihovat kiihtyvään tahtiin. Jo noin 60 prosenttia kansasta on ylipainoisia, eli heidän painoindeksinsä on yli 25. Lihavuudella on yhteys ainakin aikuistyypin diabetekseen, sepelvaltimotautiin, verenpainetautiin, sappikiviin, useisiin syöpiin, metaboliseen oireyhtymään ja nivelrikkoon.

Eräänä syynä lihavuuden lisääntymiseen on pidetty liikkumatonta elämäntapaa. Paikallaan jökötetään päivisin töissä näyttöpäätteiden ja illalla TV:n ja internetin äärellä.

Nyt kuitenkin myös terveydenhuollon ammattilaiset ovat kiinnostuneet netistä ja siitä, kuinka houkutteleva ruutu taltutetaankin laihduttajien palvelijaksi.

Painonhallintatalo.fi on suomalaisten terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä virtuaalinen palvelu terveellisen laihduttamisen ja painonhallinnan tueksi. Se on osa yliopistosairaaloiden yhdessä kehittämää Virtuaalisairaala 2.0 kehittämishanketta, jota koordinoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Palvelu tarjoaa elämäntapamuutokseen tähtäävää terveyslaihdutusvalmennusta, johon pääsee mukaan lääkärin lähetteellä. Tietoa ja ammattilaisten laatimia painonhallintaharjoitteita on kuitenkin tarjolla ilmaiseksi kaikille.

Tulokset lupaavia

Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön professori Kirsi Pietiläinen pitää Painonhallintatalon tuloksia lupaavina. Syksyllä 2016 alkaneissa painonhallintavalmennuksissa on ollut tähän mennessä mukana kaikkiaan jo 550 ihmistä.

Liikuntaan, ruokailuun ja itsensä hyväksymiseen perustuvat viikkoharjoitukset ovat Pietiläisen mukaan talon toiminnan peruskivi. Ruokavalio muokataan asiakkaan tavoille sopivaksi niin, että elämäntapamuutoksesta tulee mahdollisimman helppo ja pysyvä.

– Meillä ei ole vielä tilastotietoa painojen laskuista, mutta sen uskallan sanoa, että tämä hoitomuoto näyttäisi kilpailevan kaikkien muiden paitsi lihavuusleikkauksen kanssa, Pietiläinen iloitsee.

Lihavuusleikkaukset ovat painon suuren putoamisen ja laihtumisen pysyvyyden takia edelleen varmin tapa laihtua. Leikkaukseen pääsee kuitenkin vain harva.

Nettihoidon parhaita puolia ovat sen tavoittavuus ja edullisuus.

– Pystymme hoitamaan kaksin- tai kolminkertaisen potilasmäärän kasvokkain tapahtuvaan valmennukseen verrattuna, mikä tuo vääjäämättä kustannustehokkuutta, Pietiläinen kertoo.

Lähettävälle kunnalle tai sairaalalle Painonhallintatalon asiakkuus maksaa 650 euroa, sen sijaan potilaalle hoito on ilmaista.

Käypä hoito uusiksi

Pietiläinen toimii puheenjohtajana myös Lihavuuden käypä hoito -suositusta uudistavassa ryhmässä. Uudistamistyöryhmässä tutkitaan paraikaa nettiterapioita uutena varteenotettavana lihavuuden hoitomuotona.

Painonhallintataloa aiotaan myös laajentaa mahdollisesti jo ensi syksynä muualle Suomeen. Vaikka taloon voi lähettää asiakkaita kaikkialta Suomesta, valmentajat ovat toistaiseksi vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta.

Hyvästit lihavuusleikkaukselle

Kettunen päätti sitoutua helmikuussa 2017 niukkaravinteiseen ENE-dieettiin ja viikoittaisiin harjoituksiin. Valmentajalta saatu henkinen tuki piti laihdutusinnon korkealla.

– Se oli ihan hurjaa menoa, kun painoa alkoi lähteä 1,5–2 kiloa viikossa, Kettunen iloitsee.

Pian tapahtui muutakin kummallista.

– Verenpainelääkkeet pystyin vähentämään yhteen, tunto palasi jalkaan, myös selkäkivut loppuivat, Kettunen kertoo.

Vaatteita alkoi löytyä tavallisesta vaatekaupasta ja lähipiirikin alkoi huomata muutoksen.

Kettunen on lisännyt kasvisten syöntiä. Leipää hän syö erittäin vähän, sokeri ja ennen niin rakkaat karkit ja kahvileivät ovat jääneet lähes kokonaan pois. Nälkää Kettunen ei ole kuitenkaan nähnyt, siitä pitävät huolen tiheät ruokailuvälit.

Kettunen ei tarvitse enää lihavuusleikkausta. 11 kuukaudessa painoa on pudonnut 22 kiloa. Entiseen elämäntapaansa hän ei aio ikinä enää palata. Päinvastoin, Kettunen haluaa laihtua vielä lisää, sillä hän toivoo pääsevänsä eroon myös uniapnealaitteesta.

– Sen voin sanoa kaikille painonsa kanssa tuskaileville, että jos minä pystyn tähän, hekin pystyvät, Kettunen kannustaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .