Pajunkissoja ja ruohonleikkuuta tammikuussa – lumeton talvi laittanut luonnon sekaisin

Talvi antaa odottaa itseään, kun lumea tai kunnon pakkasta ei Keski-Suomen männikkömetsissä näy eikä kuulu.

Poikkeuksellisen lauha talvi on lyönyt ällikällä myös luontoäidin. Keskisuomalaisen lukijat ovat lähettäneet otoksia varaslähdön kevääseen ottaneesta luonnosta.

Paju kukkii tien varressa Keljossa. Lukijan kuva. Kuva: Jouko Ruuska
 

Jouko Ruuska hämmästyi bongatessaan Keljossa tienvarresta pajunkissoja.

– Eihän tuommoisia kuulu olla tähän aikaan, Ruuska ihmettelee.

Twitterissä käyttäjä Harri Tuomi jakoi kummallisen näyn Kortepohjasta, jossa ruohonleikkurit jyrsivät vihreää veraa keskellä tammikuuta.

Jyväskylän kaupungin viherpalveluissa ei olla toistaiseksi ryhdytty ruohonleikkuupuuhiin. Lumihankien puuttuminen on mahdollistanut kuitenkin muita ajankohdalle epätyypillisiä tehtäviä.

– Koska lumityöt ovat olleet meidän työmiehillä vähissä, niin olemme alkaneet metsänraivuuhommiin. Niitä ei ole normaalisti ollut tähän aikaan vuodesta järkevää tehdä, kertoo Jyväskylän kaupungin aluevastaava Vesa Kuitunen.

Myös roskia on kerätty Kuitusen mukaan vuodenaikaan nähden enemmän, kun nietokset eivät ole peittämässä niitä.

Normaalisti syksyyn kuuluva metsän antimien keräily on saanut jatkoa näin talviaikaan, kun metsistä on bongattu tammikuista sieni- ja marjasatoa.

Karpaloita voi tänä vuonna kerätä myös tammikuussa. Lukijan kuva. Kuva: Risto Kauppinen

Oletko törmännyt ulkona luonnonilmiöihin, jotka eivät tunnu kuuluvan tähän vuodenaikaan? Lähetä kuva meille sähköpostilla osoitteeseen uutiset@keskisuomalainen.fi tai Whatsappilla numeroon 050 572 5731. Voit halutessasi käyttää tiedostonsiirtoon myös WeTransfer-palvelua osoitteessa https://ksml.wetransfer.com/. Kerro viestissä kuvaajan nimi ja missä kuva on otettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.