Pakolaisapu: Suomen pakolaiskiintiö vääristyy syyrialaisten suuntaan

EU:n ja Turkin sopimus ja EU:n yhteinen pakolaiskiintiö jättää Suomen pitkäaikaisten konfliktien vuoksi pakoon lähteneet vaille paikkaa, pakolaisapu huomauttaa.

Suomen pakolaiskiintiö jättää valtaosin huomiotta muut kuin syyrialaiset pakolaiset samalla, kun maailman pakolaismäärä kasvaa suuremmaksi kuin koskaan, Suomen Pakolaisapu huomauttaa.

Kiintiö täyttyy syyrialaisista EU:n ja Turkin välisen sopimuksen vuoksi. Kun osa Suomen tulevista kiintiöpakolaisista vastaanotetaan EU:n yhteisen pakolaiskiintiön ja loput EU:n ja Turkin sopimuksen kautta, ovat kiintiöön valittavat lähtökohtaisesti syyrialaisia.

Kiintiöön pääsee Turkista, jos Kreikasta turvapaikkaa hakenut syyrialainen palautetaan takaisin Turkkiin. Tämän jälkeen Turkissa leirillä oleva syyrialainen pääsee kiintiöpakolaisen Suomeen.

– Suomi käytännössä luopuu kansallisesta pakolaiskiintiöstään aikana, jolloin pakolaisia on maailmassa enemmän kuin koskaan, Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen sanoo.

Suomen pakolaiskiintiö on laskettu tänä vuonna 750 pakolaiseen.

Pakolaisten määrän kuitenkin arvioidaan kasvavan tänäkin vuonna, pakolaisapu huomauttaa. Maansisäisten pakolaisten määrän arvellaan kasvavan miljoonalla 41 miljoonaan. Maansisäisiä pakolaisia on pakolaisavun mukaan eniten Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä, mutta myös Afganistanissa, Etelä-Sudanissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, mistä Suomi on perinteisesti vastaanottanut kiintiöpakolaisia.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan pikaisen uudelleensijoituksen tarpeessa on yli miljoona pakolaista. Viime vuonna valtiot tarjosivat kiintiöpaikkoja noin 80 000, Suomen Pakolaisapu kertoo.

– Syyrialaisia täytyy auttaa, mutta se ei voi tapahtua vielä pidempään jatkuneista konflikteista kärsineiden pakolaisten kustannuksella. EU:n yhteisen kiintiön ja Turkki-sopimuksen kautta tulevien pakolaisten tulisi olla lisä nykyiseen kiintiöön, ei osa sitä, Annu Lehtinen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.