Pakolaistaustaisen kansanedustajan puhe liikutti – "Ensimmäistä kertaa tippa silmään"

Afganistanista aikoinaan perheensä kanssa Suomeen paenneen kansanedustaja Nasima Razmyarin (sd.) puhe kosketti hänen edustajakollegoitaan eduskunnassa, jossa käytiin keskiviikkona poikkeuksellinen ajankohtaiskeskustelu vihateoista ja rasismista Suomessa.

Razmyar muisteli puheessaan omia lapsuusvuosiaan ja ensimmäistä koulupäiväänsä Rovaniemellä, jossa luokkatoverit ottivat uuden oppilaan saman tien mukaan leikkeihinsä.

– Tuosta yksittäisestä hetkestä teki niin hienon se, että minut – kieltä puhumaton ja erilaiselta näyttävä – kohdattiin ihmisenä, Razmyar muisteli.

SDP:n tekemän keskustelualoitteen ensimmäisenä allekirjoittanut Razmyar oli keskustelun ensimmäinen puhuja.

Hänen puheenvuoroaan kiiteltiin eduskunnassa laajalti ja pidettiin jopa historiallisena, sillä ulkomaisia kriisejä paenneita kansanedustajia ei ole eduskunnassa juuri aiemmin ollut.

– Ensimmäistä kertaa eduskunnassa tuli tippa silmään, ex-puhemies Eero Heinäluoma (sd.) summasi.

"Riskiarviot päivitettävä"

Razmyar patisti puheessaan suojelupoliisia päivittämään poliittisia äärijärjestöjä koskevat riskiarvionsa viime kuukausien huolestuttavien tapahtumien jälkeen.

Samalla tulisi Razmyarin mielestä myös selvittää, millä tavalla lainsäädäntöä voidaan parantaa, että ääriliikkeiden väkivaltaisuutta voidaan ehkäistä ja estää.

Razmyarin puhetta seurannut parituntinen ajankohtaiskeskustelu pysytteli sopuisana. Sopuisaa tunnelmaa edesauttoi se, että eduskuntapuolueet ilmoittivat juuri ennen keskustelun alkua uudistaneensa sitoutumisensa Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta.

Toki painotuserojakin löytyi. Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen vertasi maahanmuutosta käytyä keskustelua suomettuneisuuden ajan Neuvostoliitto-keskusteluun, jolloin vääräoppisten näkemysten esittäjä sai nopeasti yleisen tuomion osakseen.

Hänen puoluetoverinsa Juho Eerola muistutti, että väkivaltaan on syyllistytty poliittisen kentän molemmilla äärilaidoilla.

– Tuomitsen rasismin lisäksi kaikki poliittiseen toimintaan kohdistuvat väkivallanteot, tehtiin ne sitten oikealla tai vasemmalla nyrkillä, Eerola sanoi ja viittasi perussuomalaisten Helsingin-piiritoimistoa vastaan tehtyihin hyökkäyksiin.

Kohtaaminen avainasemassa

Useampikin kansanedustaja korosti avointen henkilökohtaisten kohtaamisten tärkeyttä ennakkoluulojen purkamisessa ja rasismin ehkäisyssä.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kertoi taksimatkastaan somalitaustaisen taksikuskin kyydissä, jonka päätteeksi kuski totesi hämmästyneenä, että "eivät kaikki perussuomalaiset olekaan rasisteja".

– Jos tahdomme oikeasti katkaista vihapuheiden ketjun, meidän on aidosti kuunneltava ja kohdattava toisemme, Touko Aalto (vihr.) sanoi ja otti esimerkiksi hänen ja Teuvo Hakkaraisen kohtaamiset viitasaarelaisella kuntosalilla.

Konkariedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) puolestaan muistutti siitä, että rasismi ja vihateot kumpuavat osaltaan myös taloudellisesta epätasa-arvosta.

– Sellainen yhteiskunta, jossa on luokkayhteiskunnan piirteitä ja suurta eriarvoisuutta, voi antaa pohjaa vihailmiöille, Kääriäinen pohdiskeli.

– Viha ja sen sukuiset ajattelutavat eivät kovin hyvin sikiä sellaisessa yhteiskunnassa, jossa jokainen tuntee olevansa tasa-arvoinen.

Uusimmat

Kotimaa

Tykistöupseeri piirsi kannonnokassa kosmoskynällä nuotteja vihkoon – elokuussa tämän suosikkisäveltäjän arkiston aarteita lauletaan keskellä metsää Viitasaarella

Ex-työministeri Lauri Ihalainen listasi kymmenen keinoa työllisyyden parantamiseksi – yksi niistä on työllistymisseteli

Ilmassa ollut varjoliitäjä teki hälytyksen kytevästä hakekasasta Viitasaarella

Henkilöauto ajoi ulos Keuruulla – kuski ei itsekään tiennyt, miten auto päätyi ojaan

Ilmavoimamuseon pienet vieraat saivat uuden menopelin – "Muunnettiin staattisen hauskanpidonpuolustuksen tehtäviin"

"Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä"  –  kansanedustajaksi valittu al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.