Pakolaisten kuntapaikkakorotus jää voimaan Jyväskylässä – 150 paikkaa vuosittain

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessa, että pakolaistaustaisille myönnettävien kuntapaikkojen määrä pidetään vuosittain 150:ssä vuoden 2021 loppuun asti. Näin tälle vuodelle tehty väliaikainen 100 hengen korotus jää voimaan valtuustokauden loppuun. Kuntapaikat täytetään ensisijaisesti kiintiöpakolaisilla.

Jyväskylä on vastaanottanut kuntapaikoille 50 kiintiöpakolaista vuodesta 1990 lähtien. Kuntapaikkojen tarve ei ole merkittävästi vähentynyt edellisestä vuodesta, ja pakolaiset tulevat kuntaan hallitusti niiden kautta. Kuntapaikalle voi ottaa Suomeen valittuja kiintiöpakolaisia, mutta myös oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita. Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia voidaan auttaa ottamalla kiintiöpakolaisia suoraan pakolaisleireiltä.

Jyväskylään on tehty 126 kuntapaikkapäätöstä tämän vuoden aikana lokakuun 3. päivään mennessä. Päätöksen saaneista henkilöistä oli kiintiöpakolaisia 16, oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita 93 ja alaikäisenä yksin tulleita 16. Lisäksi tulijoissa on yksi ihmiskaupan uhri. Edellisten lisäksi Jyväskylään oli samaan ajankohtaan mennessä muuttanut 76 pakolaistaustaista henkilöä omatoimisina muuttajina.

Ennen päätöksentekoa Teemu Torssonen (ps.) esitti kuntapaikkojen vuosittaiseksi määräksi 0 kappaletta vuoteen 2021 saakka. Koska esitystä ei kannatettu, se raukesi. Lisäksi Kati-Erika Timperi (kok.) esitti, että kuntapaikkojen määrä pidetään vuosittaisella tasolla 50:ssä, jonka lisäksi voitaisiin ottaa maksimissaan 100 kiintiöpakolaista. Myös tämä esitys raukesi kannattamattomana. Torssonen ja Timperi jättivät päätökseen eriävät mielipiteet.

Alueellista eriytymistä ehkäistään tarjoamalla kuntapaikoille tuleville pakolaisiille asuntoja eri asuinalueilta. Salmirannan vastaanottokeskuksen asukkaat kotiutuvat turvapaikkaprosessinsa aikana Jyväskylään. Kotiutumista edistää prosessissa kertyvä paikkakunnan ja palveluiden tuntemus sekä rakentuva sosiaalinen verkosto. Kotoutumispalveluiden tuloksi on arvioitu 1,3 miljoonaa euroa kuluvana vuonna. Ensi vuoden tuloiksi arvioidaan 1,5 miljoonaa euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .