Pakolaisten pitäisi saada oppinsa Suomesta nopeammin ja samalla tavalla

Pakolaisapu edellyttäisi alkuvaiheen opetusta omalla kielellä.

Pakolaisten kotouttamista pitäisi nopeuttaa omakielisellä ja yhdenmukaisella opetuksella suomalaisesta yhteiskunnasta, sanoo Suomen Pakolaisapu.

Maahanmuuttajien työvoimapoliittinen kotoutumiskoulutus sisältää jo nyt opetusta suomalaisesta yhteiskunnasta. Tällä hetkellä suomenkielen opetus ja yhteiskuntaopetus on kuitenkin nivottu yhteen, ja käytännössä opiskelijat kuulevat yhteiskunnallisista asioista suomeksi. Myös esimerkiksi kuntien tai kolmannen sektorin järjestämät ja yhteiskuntaan liittyvät kotouttamiskoulutukset ovat lähinnä suomenkielisiä.

Suomeen tulleiden kielitaito riittää harvoin yhteiskunnallisen tiedon omaksumiseen. Siksi opetussisällöt tulisi eriyttää, jotta Suomeen muuttaneet voisivat jo alkuvaiheessa keskustella uudessa ja vieraassa yhteiskunnassa toimimisesta omalla kielellään.

– Kun puhutaan aikuisista ihmisistä, joiden elämänkokemus on kertynyt toisenlaisesta yhteiskunnasta, he tarvitsevat mahdollisuuden keskustella saamastaan tiedosta ja käydä dialogia, sanoo yhteisötyön päällikkö Milla Mäkinen Suomen Pakolaisavusta.

Mäkinen muistuttaa, että aikuisten onnistunut perehdyttäminen heijastuu edelleen esimerkiksi lasten koulunkäyntiin ja koulumenestykseen.

Oppisisällöistä valtakunnallisia

Pakolaisavun mielestä omakielisestä yhteiskuntatuntemuksesta tulisi myös tehdä lakisääteistä ja opetussisältö pitäisi määrittää valtakunnallisten kriteerien mukaiseksi.

– Kun yhtenäistä opetusmateriaalia tai kurssia ei ole, opetuksen laatu vaihtelee tosi paljon eri paikkakunnilla. Sen takia myös oppimistulokset ovat hyvin erilaisia, eikä opetusta pystytä yhdessä kehittämään paremmaksi, Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan eriytetystä ja omakielisestä yhteiskuntaorientaatiosta on hyviä kokemuksia Ruotsista, jossa kunnilla on nykyisin lakisääteinen velvollisuus tarjota vasta maahan muuttaneille pakolaisille ja muille kansanvälistä suojelua saaville kansallisesti yhdenmukainen kurssi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.