Palautusten keskeyttäminen Afganistaniin ei vielä harkinnassa

Poliisi ei ole ainakaan tässä vaiheessa harkinnut turvapaikanhakijoiden palautusten keskeyttämistä Afganistaniin, vahvistaa poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta. Ruotsin poliisi keskeytti palautukset väliaikaisesti, koska vastaanottajat eivät heidän mukaansa pääse kentälle turvallisesti.

– Palautuslentoja tehdään muutaman kuukauden välein, eikä tiedossa ole että niitä olisi koettu tarpeelliseksi keskeyttää. Totta kai tilannetta seurataan koko ajan, mutta päätöksiä ei tehdä pelkästään uutisoinnin perusteella, Poutanen sanoo.

Poutasen mukaan vastaanottajia tai saattajia uhkaavia tilanteita ei ole tullut eteen Kabulissa.

– Me seuraamme hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja ja poliisi vastaa niiden täytäntöönpanosta. Jos oikeusasteista alkaa tulla viestiä, ettei Afganistan ole turvallinen maa, eikä sinne voida palauttaa, täytyy vanhatkin päätökset keskeyttää. Mutta ainakaan toistaiseksi niin ei ole ollut.

Maahanmuuttoviraston (Migri) Afganistania koskevista turvapaikkapäätöksistä yli puolet on kielteisiä. Joulukuun puolessa välissä tehdyssä tilannekatsauksessa turvallisuustilanteen todettiin heikentyneen myös uusilla alueilla, esimerkiksi Kandaharin ja Nangarharin maakunnissa.

– Emme ole lakanneet tekemästä kielteisiä päätöksiä. Tilanne ei ole sellainen, että jokainen olisi vaarassa henkilökohtaisen uhan takia, vaikka huolestuttavia iskuja onkin tehty, johtaja Juho Repo Migristä sanoo.

Migri on tekemässä maahan kevään aikana tiedonhankintamatkan.

– Siellä on tiettyjä alueita, joihin ei palauteta ollenkaan. Maan sisäistä pakoa voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi Kabuliin tai muihin isoihin kaupunkeihin, esimerkiksi Heratiin tai Mazar-i-Sharifiin.

"Poliisi voi keskeyttää"

Afganistanissa on tehty viime kuukausina useita terrori-iskuja. Väkivalta on kohdistunut paikallisten lisäksi ulkomaalaisiin.

Maasta on lähtenyt useita kansainvälisiä avustusjärjestöjä, viimeksi Pelastakaa lapset, jonka työntekijöistä kolme sai surmansa reilu viikko sitten tehdyssä iskussa.

– Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan maassa operoi yli 20 eri terrorijärjestöä. Amnestyn kanta on se, ettei Afganistanissa ole alueita, jonne voisi palauttaa ketään turvallisesti, oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen Amnestysta sanoo.

Mehtonen muistuttaa, että myös poliisi voi tehdä arvion ja keskeyttää kielteisen päätöksen saaneen palauttamisen, vaikka täytäntöönpanokieltoa ei olisi myönnettykään.

– Ulkomaalaislaki mahdollistaa sen, että poliisi voi käännytystä toteuttaessaan arvioida asian uudelleen ja keskeyttää palautuksen, jos se katsoo turvallisuustilanteen heikentyneen olennaisesti.

Tilannetta seurataan

Ruotsin Kabulin-lähetystö on päättänyt kotiuttaa neljä työntekijäänsä takaisin Ruotsiin.

– Suomen suurlähetystön toiminta jatkuu tällä hetkellä normaalisti. Myös suurin osa muista suurlähetystöistä toimii tietääksemme edelleen, suurlähettiläs Hannu Ripatti kertoo.

Iskut Kabulissa eivät Ripatin mukaan ole poikkeuksellisia. Lähetystössä seurataan turvallisuustilannetta ja liikutaan luodinkestävillä autoilla. Turvajärjestelyitä ei ole kuitenkaan lisätty.

– Tarvittaessa tehdään tilanteen vaatimia muutoksia, esimerkiksi ei mennä alueille joissa on mielenosoituksia.

Suurlähetystössä työskentelee viisi ulkoministeriön lähettämää työntekijää paikallisen avustavan henkilökunnan lisäksi.

Yhteiseurooppalainen mielenosoitus

Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt sen jälkeen kun kansainvälinen ISAF-operaatio päättyi vuonna 2014 ja islamistijärjestö Taliban vahvistui. BBC:n mukaan Talibanin toiminnan piirissä on jo yli kaksi kolmasosaa maasta.

Maassa toimii useita terrorijärjestöjä. Terrorijärjestö Isis on myös vahvistunut Afganistanissa viime vuoden aikana.

YK:n mukaan yli 2 600 ihmistä sai viime vuonna surmansa väkivaltaisissa iskuissa ja yli 360 000 pakeni maasta.

Norjalaisen avustusjärjestön Norwegian Refugee Councilin (NRC) mukaan lähes kolme neljästä Afganistaniin palautetusta turvapaikanhakijasta pakenee maasta uudelleen pian palautuksensa jälkeen.

Useat kansalaisliikkeet ovat vaatineet palautusten keskeyttämistä. Palautusten keskeyttämistä vaaditaan myös mielenosoituksessa 17.-18. helmikuuta eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Hampurissa, Brysselissä, Amsterdamissa, Göteborgissa, Helsingissä ja Lahdessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .