Paljon lääkkeitä käyttävillä runsaasti ongelmia: vääriä annostuksia ja lääkehaittoja

Apteekkariliitto löysi lääketarkistuksissa puutteita lääkityksissä. Ajantasainen lääkelista vähentäisi ongelmia, mutta harvalla sellainen on.

Monella paljon lääkkeitä käyttävällä on ongelmia lääkityksensä kanssa. Vaikka eri lääkkeitä olisi käytössä kymmeniä, ei niistä ehkä ole edes ajantasaista listaa olemassa.

Apteekkariliitto tarjosi maalis–huhtikuussa apteekkien asiakkaille ilmaista lääkitystarkistusta. Tarjoukseen tarttui liki 300 sellaista asiakasta, joilla oli paljon lääkkeitä käytössään.

Noin puolet asiakkaista oli huolissaan lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja lääkehaitoista. Hieman yli kolmannes kantoi huolta lääkehoidon hallinnasta kotona. Noin viidenneksellä havaittiin, että vain tarvittaessa otettava lääke olikin säännöllisessä käytössä. Kolmasosa käytti lääkettä väärällä annoksella.

Lääkityksen tarkistukseen osallistuneilla oli käytössään runsaasti lääkkeitä, mutta vain alle puolet toi mukanaan listan lääkkeistä. Kolmanneksella tällaista ajantasaista lääkelistaa ei ollut lainkaan, ja osan lista oli vaillinainen.

Asiakkailla oli keskimäärin 11,5 reseptilääkettä, joista 8,5 oli säännöllisessä käytössä ja kolme käytössä tarvittaessa. Kolmanneksella oli käytössään yli 10 reseptilääkettä ja noin kuudella prosentilla asiakkaista oli käytössä yli 20 reseptilääkettä.

– Niillä, joilla oli ajantasainen lääkityslista, oli vähemmän ongelmia lääkehoidossaan, farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta sanoo.

Lääkkeet sekaisin tai ottamatta

Ajantasainen lääkityslista vähentäisi lääkitysongelmia. Tutkimukseen osallistuneista apteekeista kerrottiin, että asiakkaalta saattoivat mennä kolesteroli- ja mahalääke sekaisin. Joku saattoi jättää tärkeitä lääkkeitä itsenäisesti pois haittavaikutusten pelossa.

Moni pelästyy esimerkiksi suun kuivuutta, joka on tyypillinen ikääntyneen paljon lääkkeitä käyttävän henkilön kokema lääkehaitta.

– Suun kuivuutta voidaan hoitaa ja hampaiden reikiintymistä ehkäistä monin keinoin, Sandler painottaa.

Hän suosittelee, että paljon lääkkeitä käyttävät tekisivät säännöllisiä lääketarkistuksia. Asiakkaista puolella oli lääkärin määräämien reseptilääkkeiden lisäksi käytössään myös reseptivapaita lääkkeitä. Liki kolmanneksella heistä havaittiin jokin huomioitava seikka lääkkeen käytössä. Tavallisimmin kyseessä oli reseptivapaan ja reseptillä hankitun kipulääkkeen haitallinen yhteisvaikutus.

Lähes joka kymmenes käytti omin päin vastaavaa reseptivapaata lääkettä kuin lääkäri oli määrännyt reseptillä.

Apteekit onnittelivat 100-vuotiasta Suomea kampanjoimalla Lääkityksen tarkistuspalveluita maksutta. Lääkityksen tarkistuspalvelun tavoitteena on edistää lääkitysturvallisuutta ja lääkehoitojen onnistumista kotona. Palvelussa arvioidaan asiakkaan kokonaislääkitys ja mahdolliset yhteisvaikutukset. Lisäksi keskustellaan asiakkaan kanssa lääkityksen onnistumisesta, mahdollisista haittavaikutuksista, huolista ja lääkkeiden oikeasta käytöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.