Palkansaajajohtajat Aalto ja Palola kehuvat hallituksen veroratkaisuja

Solidaarisuusveron alarajan pysyminen on psykologisesti tärkeää.

Työmarkkinajohtajat pitävät hallituksen budjettiriihessä tekemiä veroratkaisuja myönteisinä signaaleina. Hallitus päätti budjettiriihessä 270 miljoonan euron tuloverokevennyksistä kaikille tuloluokille. Kevennyksellä hallitus korvaa kilpailukykysopimukseen liittyneet maksujen korotukset.

Uuden Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, että Teollisuusliitossa on pidetty tärkeänä, että kilpailukykysopimukseen liittyvät sosiaalivakuutusmaksujen siirrot työnantajilta palkansaajille kompensoidaan.

 – Ja nyt näyttää siltä, että hallituksen esityksen mukaan näin myös tapahtuu. Siinä mielessä voin sanoa, että tämä näkökulma, mikä meillä tähän asiaan oli, toteutuu, Aalto sanoo.

Aalto ei lähde suoraan arvioimaan, tuleeko hallituksen veroratkaisu helpottamaan palkkaneuvotteluja ja näkyykö se palkankorotusten tasossa.

– Sitä en osaa sanoa, mutta omalta osaltaan se tähän keskusteluun vaikuttaa, Aalto sanoo.

Se oli tärkeää, että se pysyy

Aalto pitää tärkeänä solidaarisuusveron alarajan pysymistä ennallaan 72 000 eurossa.

– Se oli aika tärkeä, että se pysyy. Kun katsotaan, mitä on tapahtunut viimeisen vuodenkin aikana. Matalapalkka-alat ovat olleet maksumiehenä, kun katsoo lomarahojen leikkauksia. Psykologisesti oli hyvä, että se sinne jäi, Aalto kertoo.

Hyvä signaali

Myös Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää solidaarisuusveron alarajan pysymistä ennallaan oikeana ratkaisuna.

– Sen merkitys käytännössä ei ole suuri, mutta oma näkemykseni on, että ratkaisu on oikean suuntainen, että sitä jatketaan, Palola kertoo.

Palola sanoo, että keskusjärjestön puheenjohtaja varoo ottamassa tällä liittokierroksella liikaa kantaa työmarkkinaratkaisuun. Hän kuitenkin sanoo pitävänsä hallituksen veroratkaisua hyvänä.

– Tämä on oikean suuntainen ja hyvä signaali työmarkkinapöytiin. Näen sen myönteisenä, Palola sanoo.