Palkansaajien Ilmakunnas: eläkkeelle jäämiselle kasvava viiteikä

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas ehdottaa viiteikämallia ratkaisuksi Suomen eläkekiistaan. Eläkkeiden alarajan nostoa hän ei kannata.

Ilmakunnas esitteli ideaa Taloustutkijoiden kesäseminaarissa Jyväskylässä eilen keskiviikkona yleisöluennolla Kestääkö julkinen talous. Ilmakunnas kertoo näkemyksensä Suomen julkisen talouden tilasta oheisella videolla.

Viiteikämallin ajatus on saada todellista eläkkeellejäämisikää nostettua joustavasti. Viite-eläkeikä määriteltäisiin sukupolvittain, mutta eläkkeelle jääminen olisi mahdollista myös sitä ennen. Tällöin eläkevähennys napsaisisi kuitenkin pois osan eläkkeestä.

Ilmakunnaksen esittämässä mallissa varsinaista eläkeikää ei tarvitsisi nostaa, pelkästään viiteikä nousisi. Taloudelliset kannustimet jatkaa pidempään kasvaisivat jatkuvasti.

– Kyseessä on psykologisesti tehokkaampi kannustin. Ihminen välttää menettämistä enemmän kuin saamista. Ajatus eläkkeen leikkaantumisesta olisi voimakkaampi kannustin jatkaa viiteikään asti kuin nykyinen superkarttuma, Ilmakunnas uskoo.

Superkarttuma toimii

Nykyistä joustavaa eläkkeellejäämisikää on kritisoitu siitä, ettei se nosta todellista eläkkeellejäämisikää riittävän tehokkaasti. Iso osa eläköityy edelleen virallisen eläkeiän mukaan, eli 63-vuotiaana. Eläkkeen superkarttuma 63–68 ikävuoden välillä mahdollistaa korkeamman eläkkeen niille, jotka jaksavat työssä pidempään.

Ilmakunnas uskoo, että superkarttuma toimii, mutta ei ole vielä ehtinyt purra. Esimerkiksi Ruotsissa eläkkeelle jäädään jo sangen joustavasti. Ilmakunnas pitää joka tapauksessa huonona ajatusta eläkeiän alarajojen korotuksesta.

– Se on aika raakaa politiikkaa. Meillä on Suomessa paljon huonosti työllistyviä lähellä eläkeikää olevia. Heistä on vaarassa tulla väliinputoajia.

Ilmakunnas ei täysin tyrmää Juhana Vartiasen esittämää ajatusta, että eläkeiän nosto lisäisi iäkkäiden työntekijöiden kysyntää työmarkkinoilla, kun potentiaalisia työvuosia tulee lisää.

– Suomen eläkeuudistuksissa on unohdettu kokonaan työvoiman kysyntä. Uskon, että kysyntä kyllä sopeutuu, mutta hitaasti. Jos eläkeikää nostetaan kerralla, osan työttömyys vain pitkittyy.

Joustavuutta tarvitaan

Nykyjärjestelmää on arvosteltu myös siitä, että keskimäärin aikaisin eläköityvät työläisammateissa toimivat eivät pääse hyötymään superkarttumasta. He myös usein siirtyvät työelämään aiemmin.

Ilmakunnas tunnistaa ongelman, mutta haluaa silti säilyttää eläkkeellejäämisessä joustavuuden. Hän ei usko, että alakohtaisiin eläkeikiin ollaan menossa. Viiteikämallia hän pitäisi kuitenkin muita ehdotuksia inhimillisempänä.

– Viiteikämallissa eläkkeelle jäämisen horisontti olisi realistisempi suuremmalle joukolle ihmisiä. Näin malli olisi myös psykologisesti kannustavampi.

Uusimmat

Kotimaa

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

PAMin Ann Selin Ylellä: Kompromissi yrityksen koosta ei kelpaa irtisanomissuoja-asiassa

Merellä myrskyää, maalla kovimmat tuulet puhaltavat iltapäivällä

Jyväskylän Kauppakadulla väkivaltainen kahden miehen välienselvittely lauantaiyönä – nuorempi löi nyrkillä suoraan kasvoihin ja potkaisi maassa makaavaa päähän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.