Palkkatyöläinen: Riita-asiat lisääntyivät työpaikoilla viime vuonna

Riita-asiat lisääntyivät viime vuonna 37 prosentilla työpaikoista ja julkisella alalla jopa 54 prosentilla työpaikoista edellisvuodesta, kertoo Palkkatyöläinen-lehti. Lehti pohjaa tietonsa SAK:n luottamushenkilöpaneeliin, johon vastasi tammikuussa 755 luottamushenkilöä.

Lehden mukaan sen sijaan työnantajien lakien ja sopimusten rikkomukset vähentyivät: 28 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että työnantaja rikkoi lakeja ja sopimuksia, kun taas kaksi vuotta sitten vastaava osuus oli 32 prosenttia. Heikoin tilanne on kuljetusalalla: 44 prosenttia vastaajista sanoi, että työnantaja rikkoi lakeja ja sopimuksia viime vuonna.

Palkkatyöläisen mukaan paneelin lähes 180 avovastauksessa mainitaan kymmeniä lakeja ja sopimusmääräyksiä, joita työnantajien koetaan rikkoneen. Ongelmia on koettu muun muassa yt-neuvotteluiden käymisessä, palkan ja lisien maksamisessa sekä työajoissa.

Paneelista ei luonnollisesti käy ilmi, miten paljon työnantajat kokevat työntekijöiden rikkoneen lakeja ja sopimuksia.

Luottamushenkilöpaneelin mukaan 13 prosenttia vastaajista arvioi, että on vaikeaa saada aikaa luottamustehtävien hoitamiseen, ja 37 prosenttia arvioi luottamustehtävien hoidon vaikeutuneen. 15 prosenttia vastasi, että työnantaja on painostanut sopimaan heikennyksistä.

Palkkatyöläistä kustantaa SAK.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.