Palokoirien löydöt vahvistivat poliisin epäilyjä – Kiihtelysvaaran kirkkopalossa käytettiin ehkä palavia nesteitä

Paloturvakaapin hankintaa arvokkaille esineille oli pohdittu viimeksi perjantaina, kertoo seurankunnan kiinteistöpäällikkö.

Poliisin epäilys siitä, että Joensuun Kiihtelysvaaran kirkon paloon liittyy rikos, sai vahvistusta maanantaina. Itä-Suomen poliisi pääsi aloittamaan teknisen tutkinnan sunnuntaiaamuna palaneen puukirkon jäähtyneissä raunioissa.

Tutkinnassa käytettiin kahta poliisin palokoiraa, jotka tekivät ilmaisuja kirkon raunioissa. Poliisin mukaan ilmaisut viittaavat siihen, että kirkon sytyttämisessä on mahdollisesti käytetty palavia nesteitä. Löytö vahvisti poliisin epäilyjä rikoksesta. Tekoon liittyen ei maanantaina tehty kiinniottoja.

Mahdollisista palavista nesteistä ei pysty päättelemään enempää ennen näytteiden laboratoriotutkimuksia, sanoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Wetterstrand STT:lle.

Wetterstrand ei kerro, mistä kohtaa kirkkoa koirat olivat ilmaisuja tehneet tai missä mahdollisia palavia nesteitä on käytetty.

– Se on tietoa, joka tällä hetkellä on vain epäillyn tai epäiltyjen tiedossa. Sitä ei voi kertoa julkisuuteen, Wetterstrand sanoi STT:lle.

Poliisi tutkii paloa törkeänä vahingontekona. Rikosepäily perustui jo sunnuntaina siihen, että ensimmäisenä paikalle tulleet olivat havainneet palon kirkon koilliskulman ulkoseinässä.

Poliisi pyysi edelleen havaintoja kirkon läheisyydessä sunnuntaina aamuyön tunteina liikkuneista.

 

"Kyllä tässä ollaan ilman sanoja oltu, on halattu ja itketty"

 

Vaara-Karjalan seurakunnassa pohdittiin menetyksen keskellä myös arjen järjestämistä. Kiihtelysvaaran kirkon pelastussuunnitelma oli päivitetty viimeksi vuonna 2015, kertoo seurankunnan kiinteistöpäällikkö Jussi Nevalainen. Kiinteistömestarin ripeä toiminta kirkon alttaritaulun pelastamisessa on herättänyt laajaa kiitosta.

Kirkon arvoesineistö inventoitiin Nevalaisen mukaan juuri viime viikolla yhdessä vakuutusyhtiön kanssa. Perjantaina keskusteltiin paloturvakaapin hankinnasta.

– Se olisi ollut tämän viikon ensimmäisiä asioita. Semmoinen surkeus vielä, Nevalainen sanoo STT:lle.

Materiaalisten vahinkojen summaa Nevalainen ei halunnut vielä maanantaina arvioida.

Jokasunnuntaiset messut siirtyvät Kiihtelysvaaran seurakuntatalolle, kertoo kirkkoherra Anne Angervo.

Hänen mukaansa seurakunta pohtii myös, voiko siunaustilaisuudet siirtää pidettäviksi seurakuntatalolla. Hautausmaalla ei ole kappelia tai muuta vainajien siunaamiseen sopivaa tilaa.

Lähimpiin kirkkoihinkin on Kiihtelysvaarasta matkaa. Tuupovaaran kirkko on noin 30 kilometrin päässä, Hoilolan kirkkoon matkaa on vielä parikymmentä kilometriä enemmän, Angervo kertoo.

– Kyllä tässä ollaan ilman sanoja oltu, on halattu ja itketty, hän kuvaili.

Kiihtelysvaaran puukirkko oli rakennettu 1769–1770. Kahden vuoden päästä oli tarkoitus viettää kirkon 250-vuotisjuhlia. Tuhoisassa palossa säästyi kirkon 1800-luvulla rakennettu tapuli.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .