Palokunnanmäen merkkipaalu murskaksi - näin muuttuu pala Jyväskylää

Jyväskylän Mäki-Matissa sijaitsevan entisen paloaseman purkutyöt ovat jo loppusuoralla. Joulukuussa tontti aidattiin ja puustoa kaadettiin. Seiniä alettiin kaataa vuodenvaihteen jälkeen.

Tänään keskiviikkona on ollut meneillään purkuhommien haastavin osuus, yli 30 metriä korkean palokunnan entisen letkutornin rungon purkaminen. Letkutorni oli vanhalla paloasemalla märkien paloletkujen kuivatusta varten.

Työmaamestari Joonas Kuvajan mukaan letkutorni puretaan pulveroimalla se ylhäältä alaspäin. Pulveroinnilla tarkoitetaan kaivinkoneella murskaamista. Apuna hommassa käytetään pystypuomilla varustettua kaivinkonetta.

- Koska työmaa on keskusta-alueella, letkutornia ei voida räjäyttää. Haastavaksi sen purkamisen tekee korkeus ja betonin murskaus 30-40 metrissä. Murskaus tehdään pystypuomien päässä olevilla leuoilla, Kuvaja sanoo.

Samaan aikaan keskiviikkona käynnissä oli myös uuden puolen seinäelementtien murskaaminen sekä yhden nurkan vasarapiikkaus eli kantavien rakenteiden iskeminen rikki kaivinkoneen piikkausvasaralla. Purkuhommissa oli keskiviikkona kaikkiaan viisi henkilöä.

- Kun ei ole ollut niitä 25 asteen pakkasia, hommat ovat edenneet aikataulussa, Kuvaja kertoo.

Vanha väestösuoja säilytetään paikallaan, kaikki muu puretaan pois uuden rakentamisen tieltä. Purkytyöt ovat olleet Lemminkäisen hoidettavina.

Alueelle tulee kerrostaloja

Alueelle rakennetaan yhdeksän kerrostalon kokonaisuus. Rakennuttajina toimivat NCC Rakennus Oy, Lemminkäinen Talo Oy ja Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy (JVA). Rakennusoikeutta on yhteensä 23·000 kerrosalaneliömetriä, ja taloihin mahtuu noin 380–460 asukasta.

Lemminkäinen Talo Oy:n osalta rakentaminen alkaa maalis-huhtikuussa, kertoo Harri Sivonen Lemminkäinen Talo Oy:stä. Kukin rakennuttaja tekee kolme kerrostaloa. Myös alueelle tulevan parkkihallin rakentaminen alkaa kevään aikana.

Ensimmäisten talojen pitäisi valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .