Palokunta taisteli tulta ja paukkupakkasta vastaan – vanha tupa tuhoutui silti

Noin 150-neliöinen majoitusrakennus, niin sanottu vanha tupa, tuhoutui tulipalossa Surkeenjärven matkailutilalla Korpilahdella maanantaiaamuna. Pelastuslaitos sai ilmoituksen tulipalosta vanhassa tilan päärakennuksessa maanantaiaamuna kello 5.45.

Kun pakkasta on lähes 30 astetta, on veden kanssa toimiminen haastavaa. Sen huomasi myös palokunta maanantaiaamuna. Vettä haettiin läheisestä järvestä, mutta pumput ja letkut jäätyivät pakkasessa. Jos vesisuihku katkesi hetkeksikin, alkoi vedentulo tyrehtyä. Matkailutilan pihapiirissä lojuvat letkut kilisivät jäästä palomiesten sammuttaessa viimeisiä palopesäkkeitä.

Surkeenjärven matkailutilan yrittäjä Jusu Ahonen auttoi pelastuslaitosta hyisessä aamussa. Hän oli laittanut saunan lämpiämään ja takkaan tulet, jotta sammuttajat voivat käydä sulattamassa paitsi kalustoa myös itseään.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen palomestari Tomi Jousmäen mukaan sammutustöistä selvittiin päällisin puolin hyvin, vaikka kolme moottoriruiskua olikin jo aamun aikana ehtinyt jäätyä.

– Kalusto on kovilla, mutta eniten käy sääliksi sammuttajia, Jousmäki totesi.

Viimeiset pelastuslaitoksen yksiköt poistuivat paikalta iltapäivällä kahden aikaan.

"Näin, että viereinen rakennus oli ilmiliekeissä"

Tulipalon pihapiirissä sijaitsevassa hirsirakennuksessa huomasi yrittäjä Ahonen itse. Hän huomasi kirkkaan loimotuksen ikkunasta herättyään puoli kuuden aikaan.

– Näillä pakkasilla on yölläkin herättävä katsomaan, juokseeko vesi vielä ja niin edelleen. Menin ikkunaan ja näin, että viereinen rakennus oli ilmiliekeissä, Ahonen kertoo.

Ahonen toimii Surkeenjärven matkailutilan yrittäjänä äitinsä Mari-Anne Ahosen kanssa. Jusu Ahosen mukaan tulipalo tuskin vaikuttaa tulevan kesän matkailusesonkiin, koska majoitustiloja on myös muissa rakennuksissa.

Maanantaina tulipalon syttymissyystä oli vain arvioita, mutta palomestari Jousmäen mukaan palo saattoi saada alkunsa eilen lämmitetystä leivinuunista ja kenties sen hormista.

Tuhoutuneessa rakennuksessa oli neljä huonetta ja tupa. On selvää, että euroissa kokonaisvahingot kohoavat suuriksi. Henkilövahinkoja palo ei aiheuttanut.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .